Так висловився посол Польщі в Україні Марек Зюлковський, коментуючи рішення Варшави взагалі не брати з українських громадян платню за отримання польських віз. Їх наші сусіди запроваджують з липня цього року в зв’язку з майбутнім вступом до Європейського союзу. А приємну для потенційних відвідувачів Польської Республіки новину принесла недавня робоча зустріч Леоніда Кучми та Александра Квасневського на Івано-Франківщині. Україна, зі свого боку, заявила, що не вводитиме для польських громадян віз узагалі.
На зустрічі з журналістами Марек Зюлковський не раз наголошував на важливості саме психологічного, чи то політичного аспекту цієї домовленості. «Це насамперед не питання коштів, а питання політики. Рішення президентів демонструє, як ми ставимося до відносин між нашими народами. Ми не маємо наміру обмежувати нинішню відкритість міжсуспільних контактів», — пояснював він. Водночас посол підтвердив, що саме з польського держбюджету компенсуватимуться візові витрати. Марек Зюлковський відмовився назвати суму, якою Варшава їх обраховує, однак один з польських журналістів наполягав на цифрі в 300 млн. євро на рік.
Скільки недорахується через незапровадження віз для поляків український бюджет — поки що невідомо. Можна лише припустити, що ця сума набагато менша за польську. Однак цей випадок з розряду тих, коли «не в грошах щастя», і цілком слушно наголосив Марек Зюлковський: рішення Києва є справді помітним проєвропейським кроком, цілком у руслі проголошеного курсу на євроінтеграцію. Польща на початку 90-х чинила так само, в односторонньому порядку відмовившись від запровадження віз для німців та громадян деяких інших західних країн.
Але як відреагує на рішення України і Польщі Євросоюз? Чи не здасться раптом комусь у Брюсселі, що безплатні візи для українців породять їхню доступність і тим самим не створять належної перешкоди для проникнення на територію ЄС небажаних, так би мовити, елементів? Марек Зюлковський на це заявив, що правила Шенгенської зони не регламентують вартість віз та візових послуг. До того ж, за його словами, Варшава попереджала Брюссель, що в разі, якщо українці погодяться не запроваджувати для поляків візи, то Польща зробить їх для українських громадян максимально доступними. Щоправда, про цілковиту безкоштовність не йшлося... Проте навряд чи у ЄС є підстави висловлювати невдоволення діями Польщі. І не оцінити належно рішення України.
Марек Зюлковський повідомив, що нині триває інтенсивна підготовка до процесу видачі польських віз. Працюватимуть консульства в Києві, Одесі. Харкові, Луцьку та Львові. Посол висловив сподівання, що черг під ними вдасться уникнути.