Ще не забулася прикра історія, коли у переддень Нового року четверо туристів зі Львова прибули на Закарпаття, щоб підготувати сходження групи студентів на гору Петрос. Облаштувавшись у селі Квасах Рахівського району, двоє з них — Богдан Шевчук та Владислав Виноградов — пішли «у розвідку». Та невдовзі на гори спустився туман, здійнявся вітер. Хлопці ні того вечора, ні наступного дня на базу не повернулися. Їхні колеги розпочали пошуки самотужки. Проте безрезультатно.
— І лише 2 січня Виноградов-старший повідомив про надзвичайну подію аварійно-рятувальний пункт, —розповів начальник обласного управління з надзвичайних ситуацій Ігор Паслай. — На пошук хлопців вирушили більш як тридцять рятувальників та працівників міліції. Десь за десять кілометрів на південь від Петроса під вечір знайшовся Богдан Шевчук — виснажений, з обмороженими пальцями ніг. Його доставили до лікарні. Богдан розповів, що після погіршення погоди вони з Владиславом заблукали, й він, залишивши товаришеві запас харчів, бо той далі йти не міг, вирішив сам знайти дорогу до найближчого села і привести підмогу. Проте місце, на якому залишився Владислав, запам’ятати не зміг — навколо були гори і сніг... Пошуки тривали ще кілька днів, доки була надія... Проте знайти Владислава у снігах так і не вдалося...
А минулого тижня ще одна четвірка туристів, з яких троє — київські студенти, вирушила із табору поблизу Подобовця, що в Міжгірському районі, у похід Боржавським нагір’ям. До місця розташування туристи того вечора не повернулися. На щастя, трагедії не сталося. Мандрівники дісталися села Березників, але вже Свалявського району...
— Оскільки Закарпаття нині переживає справжній мандрівничий бум, — каже Ігор Паслай, — хотілося б нагадати елементарні правила безпеки, які допоможуть зорієнтуватися в екстремальних ситуаціях.
Перед мандрівкою в гори обов’язково повідомте знайомих, куди збираєтесь вирушити і приблизний час повернення. Якщо ваше рішення виникло спонтанно, залиште записку, вказавши дату, час виходу, напрямок подорожі, кількість людей, котрі йдуть з вами, а також коли розраховуєте повернутися назад. Перед мандрівкою подивіться карту або хоча б план місцевості, запам’ятайте орієнтири. Одяг та взуття мають відповідати місцевості й погодним умовам із поправкою на те, що погода, особливо в горах, може раптово погіршитися. Одяг має бути яскравих кольорів, тобто помітним на тлі снігів. Установіть між собою сигнали, щоб не загубити одне одного, особливо в разі різних несподіванок. Рухаючись лісом, залишайте якісь позначки, щоб не заблукати під час повернення. Уникайте диких тварин. Коли ті поводитимуться агресивно, засобом захисту може слугувати вогонь. Не зберігайте харчі в наметі чи поруч із місцями відпочинку, а підвісьте їх на дереві. Недоїдки, аби не приманити хижу звірину, слід закопати подалі від місця зупинки. Не пийте воду з річок чи озер. Найнадійніші джерела води — струмки.
— А якщо мандрівник з дороги зіб’ється?
— Найголовніше — не панікувати і думати про те, як дістатися місця, звідки починав він свій шлях. У крайньому разі слід дістатися струмка. Струмок виведе до річки, а річка — до найближчого поселення.
Безумовною вимогою має бути реєстрація групи в аварійно-рятувальному пункті того району, куди ви прибули. Перед виходом у гори на тривалий час та на далекі відстані уточніть прогноз погоди на весь період мандрівки. Майте при собі прилади для визначення сторін світу, запас харчів, води, сірників, а також засоби для захисту життя. І наостанок: у зв’язку з великими снігопадами в горах та прогнозованим потеплінням підвищилася небезпека сходу снігових лавин. Тож не будьте легковажні й не жартуйте з горами — особливо тепер, узимку.
Розмову вів Іван ГУДЗОВАТИЙ.
Ужгород.