Мешканці Херсона шукають захисту від «сервісу» теплопостачальників. До цього їх змушує холоднеча в квартирах та чималі рахунки в абонентських книжках. Вихід із ситуації, здається, лише один — встановлення лічильників. Так, на території, яку обслуговує Херсонська ТЕЦ, розташовано понад 65 відсотків житлового фонду міста — 750 будинків. На початок лютого 200 з них «озброїлося» теплолічильниками. Зазвичай мешканці встановлюють їх власним коштом — у міській казні грошей нема, пояснюють комунальники. Щоправда, подекуди внесок на апарат зараховується в квартплату.

Утім, на власників житла з лічильниками, з’ясувалося, чатує несподіванка — в кілька разів більша плата!

— Через недостатню температуру теплоносія в будинках, де немає лічильників, з 2 по 21 грудня оплату не нараховували взагалі, — пояснює начальник служби енергозбереження ВАТ «Херсонська ТЕЦ» Інна Третьяк. —За чотири дні ми брали 100 відсотків оплати, а решту — по-різному. В середньому це дало 20 відсотків. До «безлічильникових» будинків застосовується тариф 75 копійок за квадратний метр цілорічно, тож опалення в грудні обійшлося споживачеві по 15 копійок. (Ще по 15 він сплатить в один із літніх місяців. — Авт.) За січень, коли показники теплоносія не відповідали нормам, абонентам ТЕЦ нараховували 55 відсотків тарифу. До речі, якщо в когось холодно, радимо звертатися до нас — направимо контролерів. Однак телефонні скарги не розглядаються, бо споживач має написати заяву. Не приймаємо її лише від тих, хто не укладав з нами відповідної угоди.

А претензій на холод у квартирі від мешканців будинків з лічильниками не приймаємо. Згідно з постановою Кабміну від 30 грудня 1997 року «Про затвердження правил надання послуг...» у разі встановлення будинкових теплолічильників споживач сплачує згідно з показниками приладів пропорційно до опалювальної площі. Тож відпущену кількість гігакалорій множимо на її вартість — 59 гривень 58 копійок — і «розкидаємо» на опалювальну площу.

Відтак, тепло, отримане з Херсонської ТЕЦ у грудні, обійшлося споживачам з лічильниками у 85—95 копійок з одного метра площі! Дарма, що температура в багатьох квартирах не перевищувала дев’яти градусів.

Нині абонентам ТЕЦ вручили рахунки за січень. Температура, як і в грудні, була далекою від вимог: близько 18 градусів. Водночас один метр площі за лічильником коштував декому понад гривню! Тепер ті, хто поставив тепло на облік, кусають лікті, з заздрістю поглядаючи на решту, в якої суми в кілька разів менші. І «строчать» скарги до всіх інстанцій. Щось тут не те, підозрюють, адже недаремно прилад фіксує температуру теплоносія, яку при розрахунку оплати не беруть до уваги. Тож достатньо було б встановити звичайні калориметри, а не дорогі лічильники.

У ТЕЦі наполягають: «Усе законно». І, підраховуючи «прогнані» в трубах кубометри, вперто переконують, що два відра води з температурою 40 градусів нагріють батарею точнісінько так, як одне відро з температурою 80 градусів.

А споживач затято не погоджується, що один сплачує по 0,15 гривні, а другий 1,05 — за один і той самий теплоносій, від одного й того джерела. У такий спосіб ставлячи під загрозу втілення реформи комунального господарства під гаслом: «Енергоносіям — ощадливість і суворий облік!» І не поспішає платити, доки тепловики не визнають і не виправлять дискримінацію його прав.

Херсон.