Придбати радіотелефон сьогодні може собі дозволити багато хто. Однак власники цього дива техніки часто стають мішенню для телефонних «піратів». З одного боку, підводить низька якість «базарних» варіантів переговорних пристроїв, з другого — високий рівень техніки «народних умільців».
Коли абонент залишає трубку, не встановивши її на «базу» апарата, — для зловмисників настає золота пора. Адже тоді канал зв’язку між «базою» та трубкою відкрито, й аферист за допомогою спеціального обладнання легко може зафіксувати частоту радіотелефону в радіусі кількох сотень метрів і безкарно скористатися нею. І добре, якщо за ваш рахунок зателефонують лише до іншого міста, а не до екзотичної країни...
Загрожує власникам радіотелефонів і підслуховування за допомогою особливого приладу-сканера (апарат розміром з мобільний телефон). У свою чергу, це «пахне» шантажами, розкриттям комерційних, особистих таємниць тощо. Щоб уникнути таких прикростей, можна написати заяву на АТС про відмову від автоматичного міжнародного чи міжміського зв’язку (щоправда, тоді доведеться платити за послуги телефоніста). Крім того, якщо є кошти, то в квартирі бажано встановити індивідуальний блокіратор, який гарантуватиме захист від несанкціонованого паралельного під’єднання.
Перевірте свій радіотелефон. У його технічному паспорті має бути вказано робочу частоту. Найуразливішими є апарати, що працюють в діапазоні 900 мегагерц. Остерігайтеся дешевих несертифікованих апаратів — ліпше придбати малогабаритний апарат з подовженим шнуром. Але найголовніше — профілактика: закінчивши розмову, трубку радіотелефону обов’язково встановлювати на «базу».