Кілька останніх років в Івано-Франківську спостерігався спад промислового виробництва. За підсумками 2002 року ця ситуація змінилася. Обласний центр отримав хоч і невеликий, але приріст виробництва. Економісти вбачають у цьому заслугу окремих підприємств.
І кондитерам  буває несолодко
Ще два роки тому ВТКФ «Ласощі» стояла на роздоріжжі: або визнати поразку і здатися, продавши пакет акцій великим «китам» кондитерського бізнесу, або самостійно шукати шляхи виходу із кризової ситуації. А вона на підприємстві була: кредиторська заборгованість зростала, розраховуватися з працівниками було дедалі важче, обсяги виробництва помітно падали. На той час «Ласощі» в місяць виробляли продукції лише на 12 тисяч гривень. Сьогодні це вже в минулому, бо франківські кондитери вирішили нікому не продаватись і спробували самостійно поліпшити виробничі справи. На підприємстві змінили керівництво. Кондитерську фабрику очолила Леся Мосійчук. Для неї ця сфера діяльності була нова. Тому довелося днювати й ночувати на фабриці. Економіст за освітою, Леся Степанівна з перших днів роботи на підприємстві велику увагу приділяла питанням маркетингу. Завдяки цьому за короткий час вдалося зменшити собівартість продукції, відновити зв’язки з партнерами. На сьогодні на фабриці працюють всі три цехи. Кондитери пропонують своїм споживачам майже 80 найменувань солодощів.
Продукцію «Ласощів» реалізують не лише на внутрішньому ринку. Цукерки з Івано-Франківська поставляють до Латвії, Росії, Казахстану, Молдови, Азербайджану й Америки. Цього вдалося досягти завдяки ще одному кроку, на який наважився новий керівник фабрики. Леся Мосійчук вирішила розпочати свою діяльність з оновлення обгортки, уклавши договір про співпрацю з однією з найкращих фірм цієї галузі — «Бліц-флекс». Ласощі франківських кондитерів стали конкурентоспроможними. Щомісяця підприємство випускає продукції майже на мільйон гривень. За останній рік обсяги виробництва нарощено в 1,6 разу. Працівники регулярно отримують заробітну плату, надходять відрахування до бюджету.
Проста арифметика
Успішно завершили минулий рік не лише кондитери, а й інші підприємства харчової галузі міста. Зокрема, ВАТ «Птахокомбінат» та «Харчосмакова фабрика». Перші наростили обсяги виробництва в 1,6 разу, а другі — аж удвічі. Не останню роль у цьому відіграли знову-таки споживачі, які надавали перевагу продукції саме цих підприємств. Місцевий ринок поступово наповнюється товарами, що їх вироблено нашими підприємствами.
Вперше за останні три роки промисловим підприємствам обласного центру торік вдалося наростити обсяги виробництва на 102,3 відсотка. Взнаки далася робота вже згадуваних підприємств: саме їм належить найбільша питома вага товарної продукції, яка виробляється підприємствами харчової галузі. Харчовики також є найбільшою групою підприємств, що входять до обробної промисловості. А їй належить 89 відсотків питомої ваги в обсягах промислової продукції Івано-Франківська.