Коли ми виносимо сміття з квартири і викидаємо його до сміттєпроводу, то навряд чи замислюємося над його подальшою долею. А варто.

Довкола Києва накопичуються цілі гори сміття, котре не сортують. Отож і потрапляють на міське звалище скло, поліетилен, об’їдки і ще багато чого, що спеціальним транспортом загортається в землю сотнями тонн. В результаті воно перегниває і збирається таким собі отруйним озером.
Морозяного ранку під’їжджала до села Креничі, що в Обухівському районі. Поперед нас тяжко повертав колесами величезний самоскид. Він був ущерть заповнений сміттям, а зверху лежали зіпсовані шини.
— Оце так возять сміття на полігон № 5, — пояснили мені перехожі.
На в’їзді до сміттєзвалища було збудовано контрольно-пропускний пункт, а за ним розкинувся величезний смітник. Трохи нижче стояла брудна чорна рідина, яку закривала велика дамба. Особливу увагу тут приділяли ще одному «отруйному» озеру, закутому у бетон.
Цей так званий полігон № 5 сьогодні як більмо на оці у столичної влади, бо загрожує отруїти чи не всі довколишні води. Обладнання з очистки фільтрату не працює майже два місяця через вихід із ладу насосу високого тиску. Варто додати, що пропорція переробки фільтрату знизилася від проектної майже на 20 відсотків. У лютому-березні 2003 року потрібно буде провести заміну всіх мембран, вартість яких разом з монтажними роботами становить понад 340 тисяч євро. Отож київське сміття стає «золотим»!
Довідка. Полігон № 5 — площа 56,3 га; першу чергу введено в експлуатацію в 1986 році; через п’ять років виявлено, що закладені у проект технології знешкодження фільтрату методом розпилення над поверхнею складованих відходів неефективні і не можуть використовуватися в подальшому. Перша черга полігона не експлуатується, друга — заповнена на третину. Результати біологічних аналізів указують на наявність токсичного забруднення грунтових вод на території полігона та на прилеглих ділянках.
Сьогодні всі служби — постійна комісія з питань екологічної політики, Головне управління комунального господарства та туризму КМДА, Державне управління екології та природних ресурсів Київської області, Київська обласна санітарно-епідеміологічна станція, а також Київська міська рада б’ють на сполох — як вийти з цієї критичної ситуації.
Голова постійної комісії з питань екологічної політики Київради Даніель Карабаєв та заступник голови Київської міськдержадміністрації Іван Данькевич звернулися до Київського міського голови Олександра Омельченка з листом, у якому, зокрема, зазначається, що на полігоні № 5 у зв’язку з погодними умовами значно збільшується обсяг фільтрату в озері-накопичувачі. А як уже йшлося, обладнання з очистки фільтрату не працює тривалий час і не може впоратися з великим обсягом переробки.
Державний інститут «УкрНДІводоканалпроект» за замовленням ВАТ «Київспецтранс» провів дослідження з визначення технологій та обладнання для утилізації фільтрату, яке закінчилося безрезультатно. Після комплексу заходів, у тому числі нарад за участю всіх зацікавлених організацій, служб та представників наукових установ, було визначено технологію очистки фільтрату — очищення до стану, придатного для скиду в каналізаційний колектор на полігоні № 1 і технологію повної очистки для полігону № 5. За цією темою працює Інститут колоїдної хімії та хімії води, вже зроблено виробничі експерименти.
За словами головного державного санітарного лікаря Київської області Галини Гринчук, полігон № 5 експлуатується зі значним порушенням санітарного та природоохоронного законодавства. Очисні споруди працюють неритмічно. Не вирішується питання збільшення потужності очисних споруд з очистки фільтрату.
За результатами лабораторних досліджень, які провела санепідемстанція Києва та облСЕС, цей полігон — отруйне джерело надходження в атмосферне повітря хімічних речовин, таких як фенол, формальдегід, метан, аміак тощо. У пробах грунту за кілька останніх років було виявлено нітрати, нафтопродукти, свинець, ртуть та багато інших отруйних речовин, які можуть шкодити здоров’ю населення.
Проби води з колодязів у селі Креничі не відповідають нормативам за мікробіологічними показниками, вміст кишкових паличок перевищує встановлений норматив майже втричі.
Артезіанські свердловини недовго радували жителів села Креничі своїм джерельним дзвоном. Через два місяці експлуатації водопроводу силами ВАТ «Київспецтранс» вони припинили свою роботу. І всілякі приписи санепідемслужби на адресу ВАТ «Київспецтранс» із вимогами забезпечити експлуатацію водопроводу в селі Креничі залишаються поза увагою.
У результаті лабораторних досліджень з’ясовано, що населення змушене вживати забруднену воду внаслідок «діяльності» полігону № 5. А звідси з’являються цілі букети захворювань —гепатити, гастроентероколіти, інші хвороби органів травлення. За п’ять років загальна захворюваність на тисячу населення зросла у 1,8 разу.
Я звернулася з проханням прокоментувати все це до голови постійної комісії з питань екологічної політики Даніеля Карабаєва.
— Справді, — сказав Даніель Таїрович, — ситуація на полігоні № 5 склалася вкрай напружена. Вона на грані екологічної катастрофи. Сьогодні потрібно подбати про те населення, яке там живе, споживає технічну воду, непридатну для пиття, дихає забрудненим повітрям. Безперечно, ті установки, які нині стоять на полігоні № 5, уже не можуть впоратися з кількістю сміття, що вивозиться на звалище. Отож ВАТ «Київспецтранс» спільно з Головним управлінням комунального і готельного господарства та туризму КМДА оголосили тендер на закупівлю обладнання для утилізації фільтрату, накопиченого у великій кількості в котлованах. Під час розгляду документів, які отримала тендерна комісія, всім учасникам було оголошено пропозицію щодо реальної демонстрації роботи обладнання на пілотній установці безпосередньо в умовах полігону. Варто сказати, що лише від одного з учасників, а саме фірми «Фітікон», у подальшому було отримано відповідне устаткування, яке довело можливість переробки фільтрату майже до 100-відсоткового показника.
Отже, сьогодні вирішується: поставить київський голова крапку у «смітниковій історії» чи вона ще надовго залишатиметься у його чорнильній ручці?
Валентина СКОРОПАДСЬКА,заслужений журналіст України,віце-президент асоціації «Журналісти — медикам».
P. S. Цього року в Києві розпочнеться будівництво чотирьох заводів із переробки сміття. Про це нещодавно заявив глава державної адміністрації Києва Олександр Омельченко під час зустрічі з послом королівства Іспанія в Україні Луїсом Гомесом де Аранда і Війєном.
За словами Омельченка, Київ планує завершити будівництво цих заводів у 2005 році. Міський голова висловив стурбованість з приводу застарілих технологій, що використовуються на столичних заводах із переробки сміття. Під час будівництва нових сміттєпереробних підприємств, запевнив він, буде враховано досвід зарубіжних країн.