Після тривалих і гострих дискусій юридичної еліти, зокрема і в ЗМІ, Вища рада юстиції України відмовилася звільнити народного депутата Сергія Ківалова з посади голови ВРЮ. Незважаючи на вимогу регламентного комітету ВР, який нещодавно прийняв рішення про порушення народним депутатом С. Ківаловим законів «Про статус народного депутата України» та «Про вищу раду юстиції» у зв’язку з його головуванням у цьому конституційному органі на громадських засадах (пропонуючи негайно усунути порушення законів, парламентський комітет вимагав від ВРЮ обрати нового голову).

Водночас на своєму засіданні ВРЮ також вирішила направити до ВР подання на звільнення Юрія Василенка з посади судді Апеляційного суду Києва за порушення ним присяги. Того самого, який восени минулого року зважився порушити дві кримінальні справи проти Леоніда Кучми за фактами зловживання службовим становищем, отримання хабарів і скоєння злочинів проти життя людини (усього за 11 статтями Кримінального кодексу), а також за невиконання судового рішення.

Як повідомляють інформагентства, сам Ю. Василенко, не дочекавшись оголошення рішення ВРЮ, залишив зал засідання, бо ВРЮ не погодилася з його вимогою про відведення восьми членів Вищої ради юстиції (зокрема В. Медведчука, В. Євдокимова, С. Піскуна) у зв’язку з «їх особистою зацікавленістю».

Це був не єдиний демарш «історичного» засідання. На знак протесту зал, де воно відбувалося, залишила і група народних депутатів з фракцій БЮТ, СПУ, КПУ і «Нашої України». Один з них — О. Турчинов — у коментарі УНІАН заявив, що «Вища рада юстиції перетворилася на орган розправи над незалежними суддями і зараз, по суті, займається лише питаннями «селекції» спеціалістів, які готові ухвалювати в судах будь-які рішення, аби тільки задовольняти владу».

Але головною причиною обурення опозиційних депутатів була, звичайно, відмова ВРЮ визнати, цитую одного з них, «очевидну нелегітимність перебування на посаді голови ради С. Ківалова, і вона (ВРЮ. — А. Б.) тим самим поставила під сумнів і свою власну легітимність». Отже, фракція БЮТ має намір ініціювати прийняття ВР постанови про недовіру Вищій раді юстиції та її, як було сказано, «нелегітимному керівництву».