Тисячі волинян — користувачів комунальних послуг — усупереч каральним санкціям і непопулярним крокам влади надалі збираються бойкотувати оплату. Протест триватиме, допоки комунальні підприємства не почнуть надавати якісні послуги. Зі скаргами споживачі масово звертаються до обласного управління у справах захисту прав споживачів, яке на нещодавній колегії-нараді оприлюднило справедливі вимоги краян.
Найбільше нарікань зафіксовано до комунальників обласного центру Волині. Як зазначив голова регіонального антимонопольного комітету Анатолій Володін, Луцьк увійшов до когорти найдорожчих міст України. Адже тут тарифи на житлово-комунальні послуги — одні з найвищих у країні. Наприклад, плата за квадратний метр житла становить 30 копійок, тоді як середній загальнодержавний показник — 24 копійки. За кубометр води лучани сплачують 56 копійок, а середній співвітчизник — на 6—11 копійок менше.
Зважаючи на таку дорожнечу, городяни, відповідно, вимагають належну якість надання послуг. В управлінні у справах захисту прав споживачів торік лише офіційно зареєстровано понад 20 скарг на енергетиків, десять — на роботу газівників, майже двадцять — на постачальників тепла і гарячої води. Як зазначив начальник управління Геннадій Кожевніков, надавачі послуг, переважно монополісти, не поспішають виправляти власні помилки. Доводиться видавати приписи, які з незрозумілих причин ніхто не виконує. І лише завдяки втручанню регіонального антимонопольного комітету торік надавачі комунпослуг добровільно повернули майже два з половиною мільйона гривень.
Однак пріоритетним для управління все-таки залишається контроль за якістю промислових і продуктових товарів, дотримання правил торгівлі. Обереги прав споживачів торік перевірили краму на суму понад 600 тисяч гривень. Результат відверто шокував: половина перевіреного товару виявилася неякісною. Через порушення довелося «прикрити» двадцять закладів торгівлі. Було заборонено продаж понад 1200 великих партій товару, які реалізовували без належних документів. Тобто кожний другий покупець викладав гроші за «кота в мішку». Особливо непокоїть тенденція пропонувати споживачам сумнівні харчопродукти, які частенько призводять до отруєння. Унаслідок перевірки 400 суб’єктів господарської діяльності краю порушення встановлено в 350. Зареєстровано майже дві тисячі випадків продажу непевних харчів, що невідь звідки узялися.
Насторожує і відверта анархія щодо якості пропонованого товару на ринках області. Так, торік проведено 260 перевірок тутешніх базарів: у дев’яти з десяти продавців вилучено крам, місце якому хіба що в сміттєвій корзині. Переважно це продукція закордонна, яка потрапляє на наші базари контрабандними стежками. А вітчизняні товари, що приємно тішить, марку тримають і дедалі більше приваблюють покупців.
Луцьк.