Разом з бюджетом на 2003 рік, який залишається дотаційним, депутати Тернопільської обласної ради на четвертій сесії четвертого скликання ухвалили і програму соціально-економічного та культурного розвитку області на цей рік. Її сформовано за принципом «знизу догори», тобто на основі пропозицій об’єктів господарювання, райдержадміністрацій, обласних управлінь.

Наголос у програмі зроблено на розвиток аграрної галузі, яка має забезпечити 5,5 відсотка приросту валового сукупного продукту. А загалом питома вага сільськогосподарської продукції становитиме 60 відсотків, що підтверджує аграрний характер розвитку області. І не було б у цьому нічого поганого, якби працю селян належно оцінювали. А за нинішньої політики ні самі селяни не збагатяться, ні область. Крім того, через недостатній розвиток переробних галузей Тернопільщина дедалі більше стає сировинним додатком сусідніх регіонів.

Програмою закладено 3,7 відсотка приросту у промисловому комплексі. Найбільший він очікується у деревообробній та промисловості будівельних матеріалів. На жаль, стратегічні підприємства машинобудування та оборонної галузі, які могли б зробити погоду в економіці, скоріше мертві, ніж живі. Зусиллями області їх не реанімувати. Загалом половина підприємств збиткові.

Тому програмою увагу зосереджено на розвитку малого підприємництва. Вперше в обласному бюджеті закладено 200 тис. грн. для його підтримки. Ще 600 тис. грн. передбачається виділити для цього місцевими бюджетами. Створення нових робочих місць на даному етапі найбільш реальне саме у структурах малого та середнього бізнесу. Цього року планують працевлаштувати 24 тисячі тернополян, хоча рівень безробіття тут — один з найвищих в Україні. Втім, за індексом людського розвитку (культура, рівень знань, екологія тощо) Тернопільщина перебуває на десятому місці в Україні. Депутати відзначили й те, що столиця, здається, подолала залишковий принцип стосовно нашої області, про що свідчить збільшення дотацій та субвенцій. Але тернопільці більше покладаються на себе. Народні обранці також підтримали громадську ініціативу «За вирівнювання розвитку регіонів, збереження Тернопільської області як складової системи адміністративно-територіального устрою України».

Тернопіль.