Нещодавно в Польщі було проведено соцопитування про ставлення поляків до українців. Центр дослідження громадської думки здійснив його на прохання фонду Стефана Баторія і представив свої результати минулого тижня.

Головний висновок, що напрошується під час аналізу представлених даних: поляки катастрофічно мало знають про Україну. І звідки їм знати. Дефіцит інформації про нашу країну визнають і самі поляки, і українці, які мешкають у Польщі. А коли й з’являється інформація, пов’язана з Україною, то в дев’яти випадках із десяти вона має негативний характер і пов’язана з кримінальними новинами. З другого боку, лише п’ять відсотків опитаних поляків самі бували в Україні як туристи. Ще менше тих — два відсотки, хто приїжджав до нас у справах бізнесу. Крім того, лише 13 відсотків поляків мають знайомих у сусідній країні. Може, тому, що майже третина їх вважає, що в Україні не люблять іноземців?..

Тим часом половина опитаних переконана у відсутності в Україні зростання економіки й організації праці та наявності тут бюрократії і корупції (67 відсотків). Наших політиків вважають некомпетентними 38 відсотків поляків, а сумніваються в наявності в нас громадянських свобод 47 відсотків. Але попри це, 83 відсотки поляків виступають за економічне співробітництво з Україною і 76 відсотків — за політичне. Це свідчить про те, що для наших сусідів Україна як член НАТО та ЄС значно привабливіша за Україну, скажімо, в Союзі Білорусі та Росії. Щодо симпатій та антипатій до всіх сусідів, то українцям, як і росіянам з білорусами, симпатизують вісім відсотків опитаних, тоді як зовсім не люблять нас десять відсотків поляків. Стосовно тих іноземців, з якими полякам доводиться стикатися в Польщі, то українці викликають у них, м’яко кажучи, неабияке роздратування. Більше від українців у Польщі не люблять тільки румун і циган. Не останню роль у цьому, безперечно, зіграли два факти: сповнене взаємними образами історичне минуле двох країн і сучасні українські нелегали.

Цікаво, що майже однакова кількість поляків виступає за те, щоб дозволити працювати в Польщі всім бажаючим, і за те, щоб обмежити кількість тих, хто приїздить до країни на заробітки. Якщо британці, французи або американці становлять один-два відсотки тих, хто приїхав до Польщі, то кількість українців, які в тій чи тій якості перебувають у Польщі, становить 76 відсотків. До того ж торгівлею займаються 70 відсотків, у будівництві та на ремонтних роботах — 39. І хоча українці, на думку поляків, старанні працівники, більш як половина опитаних вважають, що робота нелегалів з України швидше шкодить польському господарству, аніж допомагає. Загалом це опитування, що містить 17 сторінок тексту (!), як на мене, показує розбіжність оцінок і думок, які у свою чергу доводять наявність вакууму інформації і живучість стереотипів стосовно нас у польському суспільстві.