Це сталося в Маріуполі Донецької області. Пізно ввечері двоє хлопців заманили дівчину до підвалу незавершеної будівлі. Вони жорстоко знущалися з неї, а потім убили. Щоб заховати сліди злочину, нелюди спалили тіло.

Оперативники, які прибули на місце злочину, на жаль, очевидних слідів, залишених злочинцями, не виявили. Почалася копітка робота зі встановлення свідків, розшуку злочинців. Незабаром одного з них затримали. На його светрі виявили мікрослід крові, а результати дослідження методом ДНК-аналізу, проведеного експертами-криміналістами, довели, що кров належала потерпілій. Так було підтверджено причетність даної особи до скоєння злочину.

Про роботу експертів-криміналістів, можливості унікальних досліджень методом ДНК-аналізу та перспективи розвитку цього наукового напряму розповідає перший заступник начальника Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України полковник міліції Наталія ДЯЧЕНКО.

— Сторіччями люди намагалися пояснити, чим обумовлена спадковість. І лише якихось п’ятдесят років тому поняття «ген» нарешті перейшло з абстрактного в конкретне. Однак досі вчені про його природу взагалі нічого не знали. Однією з перших досягнення молекулярної генетики почала використовувати судова медицина. Зокрема, англійський вчений Алекс Джефріс за допомогою аналізу ДНК вирішив проблему спірного батьківства. Саме в його працях уперше з’явився термін «геномна дактилоскопія», а з 1985 року ДНК-аналіз, чи генотипоскопію, як ще називають таке дослідження фахівці, почали використовувати як один з найефективніших способів ідентифікації особи.

Зрозуміло, для криміналістики генотипоскопія становить надзвичайний інтерес, адже ДНК у кожного живого організму індивідуальна, однакова в будь-якій клітині організму однієї людини й незмінна протягом усього її життя, і навіть після смерті. До того ж така експертиза з великою часткою ймовірності дає змогу встановлювати належність слідів тій чи іншій конкретній особі, визначати біологічне споріднення. І для таких досліджень достатньо наявності дуже малої кількості біологічного матеріалу: волосини, фрагментів недопалків сигарет, жуйок, кісткових останків, одиничних сперматозоїдів.

Якщо говорити про впровадження та проведення експертиз методом ДНК-аналізу у вітчизняній криміналістиці, то фахівці нашого центру безпосередньо причетні до нього: у 1994 році такий вид дослідження запровадили у відділі медико-біологічних експертиз. За цей час виконано сотні експертиз, досліджено тисячі об’єктів.

На жаль, наслідки більшості злочинів, у розкритті яких беруть участь наші фахівці, дуже трагічні. Як це сталося в одному із сіл Олександрівського району Кіровоградської області. Шестеро злочинців, двоє з яких неповнолітні, увірвалися до будинку місцевої жительки, щоб пограбувати її. Але цього їм здалося замало. Вони жорстоко знущалися з жінки, насилували її, а потім по-звірячому вбили. Очевидних слідів, залишених злочинцями, виявлено не було. Речовим доказом причетності до згвалтування та вбивства жінки стали виявлені експертами-криміналістами сліди сперми, що належали одному з підозрюваних (на той час уже затриманому). Про це свідчили результати дослідження методом ДНК-аналізу.

А загалом понад 80% досліджень мали позитивний результат. Усі ДНК-профілі, отримані зі слідів на речових доказах, вилучених на місцях нерозкритих злочинів, обов’язково заносять до бази даних. І важливі вони не лише для роботи вітчизняних експертів-криміналістів. Останнім часом дедалі частіше через Інтерпол надходять запити з різних країн про наявність у базі даних відомостей про людей з певним набором генетичних ознак. Такі ж запити надсилають і співробітники нашого відділу. Тільки протягом двох останніх років завдяки використанню результатів бази ДНК-аналізу було розкрито понад тридцять тяжких злочинів.

Торік відділ медико-біологічних експертиз центру одержав від Європейської асоціації судових генетиків GEDNAP міжнародний сертифікат на проведення досліджень методом аналізу ДНК. А головне, дослідження, що проводяться у відділі, не заперечуються судом і сприймаються як речові докази.

Враховуючи можливості та перспективи досліджень методом ДНК-аналізу, ми вправі сподіватися на виділення у державному бюджеті потрібних коштів для розвитку цього наукового напряму. Головним аргументом на користь саме такого підходу до розв’язання питання був і залишається захист конституційних прав громадян. Адже дослідження, які проводяться в центрі, допомагають не тільки знаходити злочинців, а й, навпаки, виправдати людину, яка з тих чи інших причин опинилася під підозрою.

Записав Анатолій КОСОГОВСЬКИЙ.