У Івано-Франківську тепер воду не хлорують. Керівництво «Виробничого управління водопровідного господарства» міста відмовилося від цього небезпечного хімічного елемента.
Нині на потреби міста щодня йде близько 95—100 тисяч кубічних метрів життєдайної рідини. Уже чотири місяці для її знезараження застосовують гіпохлорит натрію марки «А». Інженер-технолог підприємства Володимир Сисак каже, що речовина за своїми властивостями схожа на хлор, але не така шкідлива. Опіки може спричинити лише за безпосереднього потрапляння на шкіру. Тоді як уже традиційний хлор, потрапляючи в організм людини викликає подразнення слизових оболонок, верхніх дихальних шляхів, а за високих концентрацій спричиняє задуху, набряк легенів і навіть смерть.
Гіпохлорит натрію виробляють на калуському «Лукорі», який розташований за 70 кілометрів від обласного центру. А хлор доводилося возити аж із Дніпропетровщини. Істотно зменшилася і загроза виникнення аварійної ситуації. Тож відпала потреба купувати засоби, призначені для локалізації та нейтралізації хлорної хвилі, стверджує начальник комплексу очисних споруд підприємства Микола Мартинюк.
Схоже, водопровідне господарство не лише «полегшило» собі роботу, а й позбавило місто від «хімічної зброї».
Івано-Франківська область.