Учора в Страсбурзі розпочала роботу чергова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. Участь у ній бере Постійна делегація Верховної Ради, яку очолює Борис Олійник. Вже сьогодні ПАРЄ обговорюватиме питання «Свобода висловлювань у ЗМІ в Європі». Доповідь підготував Комітет з культури, науки та технологій. Автор — депутат фінського парламенту Тутті Ісоокана-Асунмаа. «Залишається багато проблем, мають місце подальші серйозні порушення свободи висловлювань», — констатував доповідач.

У документі перелічено понад 20 країн, в яких тою чи тою мірою є згадані проблеми. Політичний контроль, недосконале законодавство, насильство проти журналістів, судове переслідування — цим, на думку доповідача, характеризується медійна ситуація в нашій державі. «Доповідь відбиває стурбованість порушеннями свободи мас-медіа в декотрих країнах, не лише в тих, що приєдналися до Ради Європи нещодавно, а й тих, що мають давні демократичні традиції, — наголосив на вчорашній прес-конференції президент Парламентської асамблеї Ради Європи Пітер Шідер. — Ми говоримо про ситуацію, наприклад, в Україні, Вірменії, Росії, але також є стурбованість щодо свободи ЗМІ в Німеччині, Бельгії, Франції й особливо Італії».

З Києва до Страсбурга приїхала не лише Постійна делегація Верховної Ради. Перебуває тут голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Микола Томенко, а також група журналістів і представників українських громадських організацій, що займаються медіа. Як сказав народний депутат в інтерв’ю «ГУ», метою приїзду такої дещо незвичної делегації є не лише висвітлення сьогоднішніх слухань, а й зустрічі з впливовими діячами ПАРЄ та висловлення своєї точки зору на ситуацію в галузі медіа. «Під час наших тутешніх переговорів ми висунули дві ініціативи, — розповів Микола Томенко. — Перша — провести міжнародні слухання за участю українських депутатів, журналістів і депутатів ПАРЄ на тему дотримання в Україні законодавства щодо свободи слова і приведення цього законодавства до європейських стандартів. Ідею тут вже підтримано. Тепер наш комітет визначатиметься з датами. І друге: я запропонував зробити чіткішою й зрозумілішою моніторингову ситуацію щодо медіа в Україні. Зокрема, вийти на щорічну доповідь про цю ситуацію, і готувати її мають не лише представники ПАРЄ, а й українські експерти та наш комітет. Тобто ми мусимо вийти на певну спільну методологію оцінки ситуації й готувати відповідний документ, який потім слухатиметься у Верховній Раді й може бути в письмовому вигляді представлений тут, у ПАРЄ». Голова комітету ВР також повідомив, що з метою реалізації нових ініціатив деякі члени української парламентської делегації ініціюватимуть внесення відповідних поправок до проекту рекомендації, що має бути ухвалена за результатами сьогоднішніх слухань. «Є кілька нових речей, про які треба було б сказати в доповіді, — зазначив він. — Хоча втішає те, що в документі є інформація про факт застосування політичної цензури, яка здійснюється в Україні різними органами державної влади й адміністрацією Президента».

Страсбург.