Виконувач обов’язків першого заступника голови ДПА України Олексій Шитря повідомив, що його відомство не проти зниження ставки прибуткового податку з громадян.
Нагадаємо: в листопаді минулого року Верховна Рада прийняла в першому читанні зміни до відповідного закону, які передбачають запровадження прогресивно-регресивної шкали оподаткування доходів громадян. Доходи до 7 200 гривень пропонується оподатковувати за ставкою 10, до 72 000 гривень на рік — 15, а від 72 001 до 720 000 гривень — 13 відсотків.
За словами Олексія Шитрі, ДПА вважає також неприйнятним нинішній рівень неоподатковуваного мінімуму в 17 гривень, а також різний підхід до оподаткування доходів громадян і прибутків підприємств. Як відомо, прибутки підприємств оподатковуються за ставкою 30, а доходи громадян від 1 700 гривень — 40 відсотків. Він нагадав, що збір від прибуткового податку з громадян надходить до місцевих бюджетів і сягає щонайменше 10 мільярдів гривень на рік.
Проблем, на його погляд, дві: з яких джерел компенсувати тимчасове зниження бюджетних надходжень від цього виду податків і як оподатковувати доходи, одержані натурою. Стосовно останньої, то ДПА пропонує, щоб той, хто видавав зарплату «столом і двома стільцями», самостійно визначав їхню вартість і суму податку до бюджету. Чи, бува, не за прикладом отця Федора з Ільфа та Петрова?