Як ви зреагували б на дії лікаря, якби він, приміром, поклав вам під пахву, замість термометра, олівця? А потім, глянувши на нього, повідомив: «Е-е, так у вас температура під сорок!» Між тим багато хто й не здогадується, що в ряді випадків щось подібне трапляється з кожним із нас під час відвідин лікарняних установ. Це з повною відповідальністю можуть засвідчити фахівці Одеського державного центру стандартизації, метрології та сертифікації, які останнім часом почали ретельно перевіряти на предмет дотримання метрологічних норм і правил не тільки, скажімо, ваги з гирями на ринках, а й прилади медичного призначення.
І ось що виявили: у 22-х із 23-х перевірених медичних установ порушуються метрологічні норми та правила, а близько половини засобів вимірювальної техніки медичного призначення визнані непридатними. Коли до цього додати, що часто-густо порушується ще й методика виконання вимірювань при проведенні аналізів та лікувальних процедур, то можна уявити, якою є якість лікування хворих.
— Від недостовірних результатів діагностики та аналізів, — каже працівник згадуваного центру Володимир Бесєдовський, — страждають не тільки пацієнти медичних установ, а й самі лікарі. Адже від отих результатів великою мірою залежить вибір методики лікування та його успіх, а отже — і репутація лікаря, який може стати без вини винуватим.
Що ж робити, щоб виправити становище? З чого розпочинати? З акредитації клініко-діагностичних лабораторій, — резонно вважають фахівці-метрологи. На Одещині у 2001 році акредитовано тільки 6 діагностичних лабораторій, нині підготовлено до цього ще 13. А це ж тільки... 5 відсотків від загальної чисельності клініко-діагностичних лабораторій в регіоні.
Відомо, що багатьом пацієнтам лікарі настійливо рекомендують пройти обстеження на апаратах УЗІ-діагностики й тільки після цього ставлять діагноз та обирають лікування, призначають медичні препарати. Та до недавнього часу навіть в обласному центрі, не кажучи вже про периферію, контрольних перевірок отих апаратів не велося, оскільки не було... еталону. Не так давно держцентр придбав еталонну установку і одразу ж включився в перевірку наявних у клініках апаратів УЗІ. Тепер з достовірністю можна говорити, що обстеження, проведені з застосуванням УЗІ в дитячому діагностичному центрі імені Рєзника, обласній дитячій клінічній лікарні, в діагностичному центрі Басейнової клінічної лікарні на водному транспорті (м. Одеса), з «вини» отієї апаратури похибок не матимуть.
Одеса.