Неправду кажуть ті, хто стверджує, що в одну річку двічі не ввійти. Приміром, нинішній наставник донецького «Шахтаря» Валерій Яремченко впродовж останніх тринадцяти років ось уже втретє став біля керма своєї команди. Нагадаю, що під його орудою «Шахтар» вигравав Кубок України-97, срібні нагороди чемпіонатів країни 1994, 1997 і 1998 років. Та й у минулорічному золото-кубковому успіхові гірників — вагома частка праці Валерія Івановича.

Після того, як змістили італійця Невіо Скалу, донецькі газети писали, що Яремченко до чергового повернення поставився філософськи і досить спокійно. Через добу (28 листопада) після третього пришестя жодних зовнішніх змін у його поведінці не помітили. Одне слово, тренери до «Шахтаря» приходять і йдуть, а Яремченко, мовляв, вічний...

Безперечно, Валерій Іванович знає, як тренувати команду. Він у курсі всього, що відбувається в сучасному футболі. Вже після того, як пішов Скала, при Яремченкові «Шахтар» потужним спуртом накотився на фінішну стрічку першого кола національного чемпіонату і повернув собі одноосібне лідерство. Більшість фахівців відзначила, що гра «Шахтаря» у завершальних восьми поєдинках 2002 року (в чемпіонаті та розіграші Кубка країни) різко змінилася. До того ж — у ліпший бік.

Колектив набув досить гармонійного, з акцентом на атаку, стилю, мало не втраченого, хоч як це парадоксально, у своєму чемпіонському сезоні.

Хоча Валерій Яремченко стверджує: «Знаю напевне, що навесні ані в «Шахтаря», ані в «Динамо» легкого життя не буде».

Зважаючи на очікувану конкуренцію ще й з боку «Дніпра», «Арсеналу», «Волині», «Кривбасу», помаранчево-чорні з перших днів нового року розпочали серйозну підготовку до другого кола. А одним із важливих етапів на цьому шляху, звісно, буде традиційний турнір «Кубок чемпіонів Співдружності» в Москві (18—26 січня).

Останніми роками всі звикли до гострого протистояння в цих змаганнях київського «Динамо» й московського «Спартака». Однак, можливо, суперечка нинішніх чемпіонів Росії та України — московського «Локомотива» та донецького «Шахтаря» — подарує прихильникам гри ще захопливішу боротьбу. А чом би й ні? До речі, суперники гірників у групі С — «Пахтакор» (Узбекистан), чемпіон Азербайджану і литовський «Каунас».

А щоб прибути до російської столиці в бойовому стані, лідер українського футболу проводить тренувальний збір в ОАЕ. Мешкає команда в комфортабельних номерах нового 36-поверхового готелю «Дусід» у Дубаях. Погода сприяє — 25 градусів тепла.

Тренуються українські футболісти на смарагдових полях найвищого гатунку на стадіоні «Ель-Наср». До речі, через місяць в Еміратах відбудеться молодіжний чемпіонат світу. Його учасники гратимуть і на цій арені.

«Шахтар», як ми вже повідомляли, провів першу контрольну зустріч. Переміг свого майбутнього суперника у «Кубку Співдружності» — ташкентський «Пахтакор» (3:2).

Позавчора гірники грали проти клубу німецької бундесліги — «Мюнхен-1860» І виграли — 2:1. Голи: Агахова, 16, Бєлік, 37 — Штренцл, 40.

«Шахтар» виступав у такому складі: Шутков, Старостяк, Пажин, Левандовський, Попов (Ндіайє, 60), Тимощук, Зубов (Левига, 60), Бахарєв (Гай, 53), Агахова, Бєлік, Брандау (Пуканич, 53).

Сьогодні — побачення ще з одним представником вищого футбольного світу Німеччини — «Енергі» (Котбус). А 16 січня «Шахтар» повернеться в Україну.

Прогнозують, що склад чемпіона нашої країни у другій частині сезону-2002/2003 серйозних змін не зазнає. Яремченко вважає, що більшість гравців команди має високий потенціал і неодмінно його розкриє.

Хоча в «Шахтарі» є група гравців на перегляді. Але дзвінких імен не почуєте. Це робота, як сказав нам керівник наукової групи Віктор Догодайло, так би мовити, на перспективу.

Щоправда, спробували було засвітитися на європейському трансферному ринку гравці збірної Нігерії Джуліус Агахова та Айзек Окоронкво (дванадцять днів тренувався з англійським «Ньюкаслом»). Однак повернулися в Україну. Їх та ще багатьох хороших майстрів, зокрема, Тимощука, Зубова, Попова, Шуткова і деяких інших, незабаром зможе оцінити московська публіка.