Негода спричинила припинення інспекторами ООН учорашнього огляду промислових об’єктів в Іраку з повітря. Тим часом підготовка США до війни з Іраком триває, незважаючи ні на що.

Ні на те, що Франція і Росія знову підтвердили свою згоду з рішеннями ООН стосовно Іраку. Ні на те, що, на думку британського прем’єра Тоні Блера, якщо інспектори ООН не знайдуть беззаперечних доказів, треба просто дати їм більше часу на пошуки. А взагалі в британському уряді немає жодної точки зору щодо термінів початку воєнної операції проти Іраку. Так, глава МЗС Джек Стро вважає, що війни може й не бути, а, приміром, міністр оборони країни Джефф Хун дотримується протилежної думки...

Додам, хоча в Лондоні вважають, що законних підстав для початку війни з Іраком немає, британці продовжують посилювати присутність своїх військ у регіоні. Велика Британія вже призвала на службу резервістів і готує морських піхотинців до воєнної антиіракської операції.

Водночас з цим США офіційно звернулися до Чехії по допомогу в разі початку воєнних дій проти Іраку. Про це повідомив журналістам прем’єр-міністр Чехії Володимир Шпідла після засідання Ради безпеки країни. Прагу попросили змінити мандат чеської роти протихімічного захисту, яка перебуває нині в Кувейті. У разі початку війни в Іраку потрібна згода чеського парламенту, щоб чеські військовослужбовці могли взяти участь у воєнній акції проти Багдада. Крім того, Вашингтон хотів би користуватися повітряним простором Чехії для перекидання американських підрозділів до зони бойових дій у Перській затоці, а також, щоб солдати США перебували на території Чехії.

Нагадаю, що Сполучені Штати вже зверталися з проханням розмістити на військовій базі в Угорщині арабів, яких американці готуватимуть до майбутньої війни в Перській затоці. І Будапешт дав на це згоду. Крім того, президент США Джордж Буш обговорить проблему Іраку зі своїм польським колегою 14 січня у Вашингтоні. Як повідомив прес-секретар Білого дому Арі Флейшер, «Польща — близький друг і союзник США». Отож, судячи з усього, новачкам НАТО доведеться на ділі доводити свою відданість старійшим членам Північноатлантичного альянсу.

Тим часом Ірак також відвідують гості. Приміром, один із членів керівництва Саудівської Аравії побував там із таємним візитом, щоб переконати Саддама Хусейна добровільно відмовитися від влади і залишити країну. Реакція Хусейна на це невідома. Проте регіональні спостерігачі зводять до нуля ймовірність прийняття Саддамом пропозицій про політичний притулок за кордоном. Це підтвердив і посол Іраку в Москві Аббас Халаф. Коментуючи висловлювання міністра оборони США Дональда Рамсфелда про те, що воєнного конфлікту навколо Іраку можна уникнути, якщо іракський лідер «негайно залишить свою країну», він заявив: «У Саддама Хусейна чудове здоров’я, він дуже добре володіє ситуацією навколо Іраку і вірить у нашу перемогу». Посол також заперечив повідомлення про буцімто плани Хусейна емігрувати до Москви.

Поки аналітики гадають, розпочнеться війна чи ні, чергова група стратегічних бомбардувальників Б-1 вилетіла до району Південно-Західної Азії, і генерал Томмі Френкс, який у разі воєнної кампанії проти Багдада безпосередньо командуватиме американськими військами, ознайомив Джорджа Буша з останніми планами. Френкс робить це регулярно, але цього разу він затримався у Буша довше звичайного. Що дало привід ЗМІ припустити: розробка операції увійшла в завершальну фазу. На цей момент у регіоні Перської затоки розміщено понад 60 тисяч американських військових. До них додасться ще 25 тисяч. А загалом до регіону може бути відправлено до 75 тисяч солдатів.