26 лютого в Литві складатиме присягу новий президент. Ним став Роландс Паксас . Як вимагає закон, до «моменту істини» Паксас повинен відмовитися від депутатського мандата в Сеймі й піти у відставку з посади лідера Ліберально-демократичної партії.

Головні литовські ЗМІ назвали перемогу Паксаса «несподіваним злетом». Після першого туру Валдас Адамкус мав майже подвійну перевагу над суперником: 35 відсотків проти 19. Окрім того, лідери головних партій, що зійшли з передвиборної дистанції, закликали своїх прихильників віддати голоси за стабільність, тобто за Адамкуса... І ось поразка: несподівана, але не сенсаційна. Власне, литовці взагалі полюбляють сюрпризи. П’ять років тому вони так само несподівано зробили ставку на американського багатія Адамкуса, який урешті привів країну в НАТО і підвів до ЄС. Тепер кермо буде передано пілоту Паксасу. Пілоту, бо 46-річний Паксас не раз вигравав чемпіонати Литви зі спортивного пілотажу і пообіцяв виборцям не переривати свої польоти. Під час кампанії він навіть відважився пролетіти під мостом...

Але симпатію виборців, очевидно, вдалося завоювати не так трюками, як обіцянками зосередити увагу на соціальних проблемах та боротьбі з корупцією. Паксас також натякнув, що планує здійснити певні реформи у внутрішній політиці. Щодо зовнішніх пріоритетів, то новообраний президент пообіцяв дотримуватися проєвропейського напряму.

І насамкінець трохи статистики. Паксаса двічі обирали прем’єром. Двічі він подавав у відставку, висловлюючи незгоду з політикою більшості. А загалом з тих чи тих причин Паксас залишав різні посади 17 разів.