Рішення Ізраїлю не пускати палестинських представників до Лондона загрожує зірвати заплановану на 14—15 січня міжнародну конференцію з Близького Сходу.

Нагадаю, що МЗС Сполученого Королівства запросило на конференцію шістьох представників палестинців. Порядок денний зустрічі передбачає обговорення перспектив близькосхідного мирного врегулювання, а також реформ у Палестинській національній адміністрації.
А тепер, за словами офіційного представника прем’єр-міністра Великої Британії, відсутність палестинців ставить під сумнів доцільність форуму, який «може бути навіть відкладено». Однак уряд Великої Британії висловив сподівання, що Ізраїль перегляне своє рішення. Аналогічну думку висловив член Єврокомісії Крістофер Паттен, який відповідає за міжнародні зв’язки: «Це скоріше пораженське рішення, і його слід переглянути».
Чи буде це зроблено? Скоріше ні, ніж так. Бо черговий жорстокий теракт змушує владу Ізраїлю вживати відповідних кроків у вигляді заборони палестинцям брати участь у конференції. Нагадаю, що 5 січня в Тель-Авіві було скоєно масштабний теракт, у якому загинуло 23 особи. Серед них і громадянин України Іван Гафанюк... Наша консульська влада поки що не брала участі в ідентифікації тіла, а має лише копію першої сторінки паспорта, знайденого під час обшуку загиблих.
Тим часом в Ізраїлі офіційно стартувала передвиборна кампанія. 28 січня тут відбудуться вибори прем’єр-міністра країни. На телеекранах уже з’явилися перші агітаційні ролики основних кандидатів — лідера блоку «Лікуд» Аріеля Шарона і керівника партії «Авода» Амрама Міцни. Шарон обіцяє припинити насильство і відновити мир в Ізраїлі, який він бачить без Ясіра Арафата. А Міцна закликає повернутися до перерваного діалогу з палестинським лідером і в разі приходу до влади обіцяє палестинцям істотні поступки.