Прес-секретар уряду Ірану Абдулла Рамезан-заде спростував чутки про припинення спільного україно-іранського проекту з виробництва літаків ІрАН-140 (аналог Ан-140) у зв’язку з катастрофою поблизу Ісфахана.

Іран не приймав рішення зупинити виробництво літаків, повідомляє іранське інформаційне агентство ІRNA. «Авіакатастрофи ніколи не призводили до зупинки робіт у глобальному авіабудуванні», — підкреслив прес-секретар.

Нагадаю, що Україна та Іран підписали контракт на організацію серійного виробництва Ан-140 в Ісфахані 1995 року за підсумками тендера, оголошеного іранським урядом 1993 року. Складання Ан-140 здійснюється на базі іранського літакобудівного заводу в Ісфахані в кооперації з харківським авіазаводом в рамках ірансько-українського контракту. Перший серійний Ан-140, зібраний українськими й іранськими спеціалістами на потужностях іранського заводу, піднявся в небо у березні 2001 року й експлуатується однією з іранських авіакомпаній. Другий серійний пасажирський літак Ан-140 планувалося випустити у грудні цього року. Всього в рамках проекту, розрахованого не менш як на 20 років, планується випустити 80 літаків Ан-140. При цьому на планову потужність виробництва, що передбачає складання 12 літаків на рік, планується вийти до 2004 року.