16 грудня рада Спілки українців Латвії схвалила виступи своїх представників на міжнародному семінарі, що розглядав реалізацію держпрограми «Інтеграція суспільства в Латвії».

У звіті «Захист меншин у Латвії», що його в зв’язку з наміром цієї країни вступити до Євросоюзу підготував Інститут відкритого суспільства (Будапешт), зазначається, що в латвійському суспільстві не досягнуто консенсусу про зміст програми інтеграції.

Автори документа критикують Латвію за недостатню підтримку, зокрема й фінансову, національної та культурної ідентичності меншин.

В цій країні немає всеохоплюючого антидискримінаційного законодавства, яке відповідало б Директиві ЄС стосовно расового рівноправ’я. Латвія єдина серед десяти країн — кандидаток на вступ до Євросоюзу не ратифікувала Протокол №12 до Європейської конвенції захисту прав людини і основних свобод.

Є низка спірних заборон на професії для негромадян, серед котрих переважна більшість —представники нацменшин.

У звіті наголошено, що немає діалогу між меншинами й держустановами, а також політичними партіями, котрі представляють переважно латишів. Вважається, що це є однією з серйозних перешкод на шляху до інтеграції суспільства.

Представники Спілки українців Латвії на семінарі підтримали звіт Інституту відкритого суспільства, який рекомендує переглянути законодавство в царині прав меншин.

До речі, українців на семінарі було більше, ніж представників інших нацменшин, — чотири особи. Вони висловили думку, що висновки й рекомендації звіту — то серйозна моральна підтримка рішень спілки, прийнятих упродовж трьох років.