Україна дедалі більше перетворюється на країну емігрантів. Дедалі більше її громадян шукають роботу в країнах Західної Європи, не буваючи вдома місяцями, а то й роками. Україна стає такою собі «європейською Мексикою», мешканці якої масово виїжджають на заробітки до США. Ось як описує мексиканську ситуацію кореспондент ІТАР-ТАКС.

Упродовж 11 місяців на рік більшість селищ північного мексиканського штату Монтеррей мають похмурий вигляд: спорожнілі вулиці, замки на дверях багатьох будинків, заклеєні вікна і лише на кілька годин відчинені магазини. Лос-Рамонес, Тревіньйо, Парас і багато інших населених пунктів здаються безлюдними, бо половина їх населення, здебільшого дівчата та юнаки, поїхала на заробітки до сусідніх США. І тільки всередині грудня центральні площі починають оживати, а на вулицях з’являється дедалі більше автомобілів з іноземними номерами. Напередодні новорічних свят до Мексики повертаються емігранти. І найбільше — до прикордонних зі США аграрних районів.

За прогнозами Національного інституту міграції, нинішнього року майже 1 млн. 200 тис. мексиканців приїдуть на батьківщину, щоб разом з родинами відсвяткувати Різдво і Новий рік, а потім у січні знову вирушити на заробітки. А в рідних і близьких залишаться не тільки теплі спогади про зустрічі, а й подарунки, зокрема і грошові. Як очікується, тільки в останні три місяці нинішнього року сума грошових переказів від мексиканців, які працюють у США, становитиме 2,5 млрд. доларів. А за перші дев’ять місяців 2002 року сім’ї емігрантів отримали 7,5 млрд. доларів, що становить 1,6% ВВП цієї латиноамериканської країни.

Згідно з аналізом Центру економічних досліджень приватного сектора, перекази мексиканців із США перетворилися на одне з основних джерел валютних надходжень. Торік їх перевершили лише доходи від експорту нафти і продукції складальних підприємств. Подані в аналізі сухі цифри мають реальний зміст. Вони стали розв’язанням проблем для багатьох мексиканських родин, які живуть у бідності через складне економічне становище країни, особливо в північних сільськогосподарських районах, де високий рівень безробіття.

Зазвичай у грудні додається роботи і прикордонникам, і правоохоронним органам, які відповідають за безпеку і дотримання прав мігрантів, котрі перетинають кордон. У деяких штатах задіяно навіть цивільних спостерігачів. Вони стежать за тим, щоб не створювалися штучні перешкоди співвітчизникам і щоб їх не оббирали на кордоні корумповані чиновники.

Щоправда, в передноворічні свята не всі мексиканці, які працюють у США, зможуть побувати в рідних краях. Це стосується передусім тих, хто проник на територію сусідньої країни незаконним шляхом. За даними міністерства закордонних справ, з майже 20 млн. мексиканців, які проживають в Америці, більш як 3 млн. — на нелегальному становищі.