Жодної боротьби за посаду президента Національного олімпійського комітету України (НОК) не було. Посаду обійняв Прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Таке рішення прийнято на засіданні 14-ї генеральної асамблеї НОКу. Втім, розмови про це було чути в кулуарах набагато раніше. За Януковича проголосували 119 членів НОК зі 121 зареєстрованого на асамблеї.
Першим віце-президентом обрано попереднього керманича НОКу Івана Федоренка. Це найбільше здивувало. Адже саме під час його керування олімпійським відомством український спорт провалив олімпіади в Сіетлі та Солт-Лейк-Сіті.
Посада просто віце-президента дісталася у минулому дворазовому чемпіонові світу з важкої атлетики у суперважкій категорії, народному депутатові України Анатолієві Писаренку.
Спростували заднім числом...
Футбол. Ще не вгамувалися пристрасті навколо юного спартаківського втікача Дмитра Сичова, якого в наших динамівців з-під носа поцупив марсельський «Олімпік» (до речі, з Марселя повідомили, що Сичов поки що не гратиме за «основу», мовляв, малий ще, потрібен час для адаптації), як надійшла новина з Москви, котра шокувала футбольну громадськість України.
А 21 грудня в інтерв’ю російській агенції РІА «Новости» прес-аташе «Спартака» Олексій Зінін повідомив, що 27-річний капітан київського «Динамо», гравець національної збірної України Владислав Ващук підписав зі всенародним російським клубом контракт на п’ять років. Потім те саме пан Зінін сказав і кореспондентові ІТАР-ТАКС. І пообіцяв з цього приводу скликати прес-конференцію. От тобі й маєш...
Звичайно, дуже кортіло почути самого Владислава. Але його мобільний телефон був відключений. Декому з репортерів вдалося-таки поговорити з близькими оборонця. Ті підтвердили факт контакту Владислава зі спартаківцями.
Нарешті кореспондентові інтернет-сайту FootballUA вдалося поспілкуватися з Ващуком, котрий так пояснив ситуацію:
— Про все це вперше чую. У мене не було переговорів з московським «Спартаком». Я ще не залікував травму, а мене вже відправляють до іншого клубу.
— Ось уже десять років ви граєте за «Динамо». Чи хотіли б змінити клуб?
— Так, бажання пограти за інший клуб є. Але тільки не український...
З офіційною заявою з приводу події, зрозуміло, не забарилося й керівництво ФК «Динамо» (Київ). У ній, зокрема, сказано, що ця новина несподівана. Особливо тому, що московський «Спартак» не звертався до динамівців з пропозицією про перехід до нього Ващука. Далі зазначається, що футболіст поки що перебуває у відпустці. Якщо вищезгаданий контракт із «Спартаком» справді має місце, то це означає, що Владислав Ващук, провівши переговори зі спартаківцями за спиною «Динамо», порушив не тільки юридичні зобов’язання перед клубом (контракт Ващука з «Динамо» закінчується 30 липня 2004 року), а й моральні норми.
Свого часу багатьох динамівців з Києва наполегливо запрошували до спартаківського табору. Зокрема, Анатолія Бишовця, Олега Блохіна, Володимира Трошкіна та деяких інших. Але далі «сватання» справа не заходила. Стійкими тоді були кияни. Не віриться, що інший шлях обрав корінний киянин і динамівець Владислав Ващук.
Коли цей матеріал готувався до друку, на інтернет-сайті московського «Спартака» з’явилося спростування. З’ясувалося, що переговорів з Ващуком спартаківці не вели. Мовляв, Владислав побував на весіллі Дмитра Парфенова і, зрозуміло, спілкувався з керівниками московського клубу.
Але от дивина: цю інформацію датовано 20 грудня і підписано тим самим Олексієм Зініним. А першу, про контракт, оприлюднено ... 21 грудня. Цікаво, кому потрібні ці ігри?..
Тим часом англійський «Болтон», який перебуває в нижній частині турнірної таблиці прем’єр-ліги, також виявляє інтерес до гравця «Динамо» (Київ) — Олександра Головка. Досвідчений оборонець уже побував на островах, де взяв участь у товариському поєдинку другого складу «Болтона» з «Бредфордом», котрий завершився внічию — 1:1.
Поєдинок Кличка з Льюїсом відбудеться
Бокс. Як повідомив промоутер братів Кличків Клаус-Петер Коль, бій між Віталієм та британцем Ленноксом Льюїсом за звання чемпіона світу відбудеться навесні наступного року — 12 квітня або на тиждень пізніше. І, найпевніше, в Лас-Вегасі. Коль зазначив також, що він досяг домовленості з представником Льюїса, незважаючи на перепони з боку скандально відомого американського ділка від боксу Дона Кінга.
Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.