Як і прогнозував «ГУ» (див. № за 19.12.02), вибори президента Литовської Республіки 22 грудня поки що не дали результатів. Другий тур відбудеться 5 січня.

 

Перша трійка претендентів має такий вигляд: президент Валдас Адамкус набрав (за попередніми результатами) 35 відсотків голосів, екс-прем’єр і депутат Сейму Роландас Паксас — 20, спікер Сейму Артурас Паулаускас — 8,5. Останньому із 17 кандидатів віддали голоси 0,08 відсотка виборців.

Цікаво, що Консервативна партія, котру багато років очолював Вітаутас Ландсбергіс і котра перебувала при владі, навіть не виставила свого кандидата.

На запитання «ГУ» голова Головної виборчої комісії Зенонас Вейгаускас відповів, що було лише кілька скарг на ведення агітації в день виборів і одна — на підкуп виборців. А загалом вибори пройшли на диво спокійно й демократично.

У лідері симпатій 76-річному Валдасі Адамкусі «людину з вулиці» приваблюють солідність (такий собі «американський дядечко», що невимушено спілкується з західними політиками), незаплямованість корупцією, підкреслене дистанціювання від будь-яких політичних угруповань. 46-річний Р. Паксас — суперечливіша постать, і, найімовірніше, йому доведеться поступитися у другому турі. А. Паулаускас (49 років), який зовсім небагато програв В. Адамкусу під час минулих виборів, мало що втрачає, не вийшовши у другий тур, бо залишається другою особою в державі і на час відсутності у країні президента заміщає його.