Про інтерв’ю з Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Ендрю РОБІНСОНОМ ми домовлялися заздалегідь. Планувалося, що йтиметься про здобутки у відносинах, з якими Україна та Канада зустрічають третій рік третього тисячоліття. Проте політична ситуація в Україні внесла свої корективи. Інтерв’ю відбулося, коли посол був під враженням від зустрічі з опозиційними фракціями і збирався на зустріч із більшістю.

— Коли я приїхав до України рік тому, був дуже схвильований. Адже країни мали активні відносини на високому політичному, парламентському, урядовому рівнях, а також на рівні технічної співпраці. Крім того, триває динамічний обмін між пересічними громадянами, чимало людей мають родичів з обох сторін. І справді, протягом перших шести місяців відносини розвивалися. Відбувалися візити. Наприклад, до України приїздили сенатори, міністр закордонних справ, державний секретар з питань Східної Европи та Близького Сходу... Канада неодноразово заявляла, що хоче підтримати Україну в її власному виборі реформувати економіку, щоб досягти таких стандартів, які дали б змогу Україні рухатися вперед і втілювати свій намір приєднатися до євроатлантичної політико-економічної спільноти.

Але останні півроку ми дещо стурбовані можливою зміною напряму управління в Україні, що вважаємо кроком назад. Канада надає великої ваги парламентській складовій демократії, легітимності опозиції, плюралізму думок, свободі слова і судової системи. Відсутність прозорості щодо недавніх подій у ВР викликає наше занепокоєння і завдає шкоди іміджу України на міжнародній арені. Про це йшлося в моїй заяві під час зустрічі опозиції з главами місій і дипломатичних представництв. Про це, безперечно, скажу і під час зустрічі з більшістю.

— Останнім часом на слуху ще дві проблеми, в яких згадується і Канада. Перша — скандал з українською пшеницею, друга — масові виступи атомників, котрі вимагали відкриття ЧАЕС.

— Одне питання дуже просте, інше — дуже складне. Щодо пшениці, то в Канаді є спеціальна агенція, яка перевіряє всі вантажі, щоб гарантувати безпеку канадських продуктів. Агенція виявила недозволені в Канаді шкідники у чотирьох послідовних партіях української пшениці. З цих причин — і лише з цих —Канада ввела заборону на імпорт цього товару доти, доки проблему не буде розв’язано. Крім того, ми намагаємося співпрацювати з українськими зацікавленими особами, щоб допомогти в цьому процесі.

Що стосується Чорнобиля, то це тема для окремої розмови, бо питання надто важливе і складне. Зауважу лишень, що справді минулого тижня від імені «Великої сімки», в якій Канада нині головує, я виступив із спеціальною заявою. Це була реакція на демонстрації. Можу лише повторити, що программа «Укриття» та програми інвестицій у потужності на заміну ядерної енергетики справді виконуються повільніше, ніж очікувалося. Однак причини таких затримок в обох випадках значною мірою зумовлені місцевими українськими чинниками.