Німеччина святкує Різдво. Вулиці заполонили аромати глінтвейну — гарячого червоного вина з пахучою гвоздикою, ванілі та мигдалю, а господині начиняють усячиною різдвяну качку та допікають спеціальний кекс, в який чого тільки не додають — цукати, родзинки, горіхи, завезені з далеких заморських країв. Благодать, спокій, злагода й мир, як і належить перед Святвечором, тихою й святою ніччю. Тож і я привітала моїх німецьких знайомих із Різдвом, і не замислюючись побажала їм мирного наступного року й оптимізму.

Першою відгукнулася Клавдія — мати трьох дітей, співробітниця одного з благодійних фондів. Подякувавши за побажання здоров’я та добробуту, вона мало не з образою дописала: «Щодо побажання миру та оптимізму, то який мир, коли ця світова надсила брязкає зброєю? Ти ж зрозуміла, що я маю на увазі можливу війну в Іраку? І який оптимізм, коли німці, здається, все-таки братимуть у ній участь...».

Після неї написала сім’я пенсіонерів Карл і Марія: «Дякуємо за вітання з Різдвом. Але ж, знаєш, ця майбутня війна з Іраком... Який же тут може бути мир та оптимізм?..».

Прочитавши ці листи від зовсім різних за світоглядом людей, я не певна, що вони сьогодні тихо відзначатимуть Різдво в родинному колі. Бо пам’ятаю, як торік на Великдень — святий для віруючих день — тисячі німецьких родин вийшли на демонстрації, протестуючи проти бомбувань Афганістану. І цього разу вони, здається, теж мають підставу, бо запитання, чи братимуть сили Бундесверу участь у війні проти Іраку, знову стало актуальним.

Хоч, здавалося б, канцлер Шрьодер уже не раз давав на нього негативну відповідь. Але воно досі тривожить громадян. Адже днями стало відомо, що США під час можливої воєнної операції в Іраку хотіли б скористатися літаками Авакс, які розміщені в Німеччині поблизу Аахена. Соціал-демократи поки не вбачають жодних суперечностей між обіцянкою канцлера не брати участі у війні в Іраку та використанням у ній літаків Авакс. Однак «зелених», які належать до правлячої коаліції, така зміна подій не лише дивує, а й викликає невдоволення. Щоправда, співголова Партії зелених Ангеліка Беер підкреслила, що вона не вбачає проблем у використанні цих машин у разі, коли війна в Іраку буде санкціонована ООН. Але для Беер немає проблеми і в тому, щоб дозволити американцям використовувати військові бази в Німеччині та її повітряний простір для операцій проти Іраку.

Тож вочевидь мають рацію мої німецькі знайомі, переймаючися проблемами далекої від них країни...