Шість основних причин на користь розвитку стратегічного партнерства та економічного співробітництва транспортних систем двох держав
1. Транспортні системи Росії та України були основою транспортної мережі СРСР. Наприкінці 80-х усіма видами транспорту України та Росії щороку перевозилося в середньому 25 млрд. тонн вантажів і 63 млрд. пасажирів. На частку цих країн припадало майже 75% загальної транспортної мережі і 90% вантажообігу.
2. Україна і РФ — важливі торгові партнери. Обсяг взаємоторгівлі між ними у 2001 році становив 10 млрд. доларів США. Хоча її частка поступово зменшується, Росія залишається головним торговим партнером України: на неї припадає третина зовнішньоторгового обігу нашої країни.
3. Україна також є одним із вагомих зовнішньоторговельних партнерів Російської Федерації — третє місце серед усіх країн і друге серед країн СНД (попереду лише Німеччина та Білорусь).
4. Об’єктивно Росія та Україна — своєрідний геополітичний міст між державами Заходу та Сходу. Країнам випала унікальна можливість узяти участь у створенні і розвитку міжнародної транзитної системи країн Європи та Азії. Територіями України та Росії проходить шість із десяти пан’європейських (крітських) — №№ 1, 2, 3, 5, 7, 9, а також три із чотирьох євроазіатських міжнародних транспортних коридори.
5. За оцінками міжнародних експертів ООН і ЄС, до 2010 року товарообмін за напрямком європейської вісі «Північ—Південь» зросте на 25—30%, а євроазіатської — на 30—35%. Закономірно зростуть і обсяги транзитних перевезень. Реалізація цих міжнародних проектів можлива за узгодженої державної політики транспортних відомств Росії та України, з урахуванням національних інтересів обох держав. І одночасно з інтеграцією транспортних систем обох сусідів в європейську і світову транспортну систему.
6. Великий зиск можна одержати за рахунок створення нових схем транзитних вантажопотоків, з’єднавши українську частину крітських коридорів № 3 і № 5 з російським «Транссибом» і «Північ—Південь». Тільки виграш у доставці вантажів цими маршрутами становить 10—14 діб.