Оптимістичний варіант

Економіка двох країн розвиватиметься інтенсивніше, ніж у середньому в країнах з перехідною економікою. Середньорічний приріст ВВП за період з 2002—2007 роки становитиме в Росії 4,9%, в Україні — 4,6%.
Середньорічні темпи зростання обсягів зовнішньої торгівлі у вартісному вираженні і для Росії, і для України випереджатимуть темпи зростання ВВП і становитимуть відповідно 5,1% і 5,8%. РФ та Україна приєднаються до ВТО до 1 січня 2005 року. Між окремими регіонами країн збережуться кооперативні зв’язки, що не дасть змоги знизити загальні обсяги товарообігу між країнами.
Отже, експорт із Росії в Україну у вартісному вираженні збільшуватиметься із середньорічними темпами 5,4% і до 2007 року експорт російських товарів в Україну становитиме 7,6 млрд. доларів США.
Експорт із України в Росію у вартісному вираженні буде також збільшуватися середньорічними темпами 4,8% і до 2007 року досягне рівня 5,0 млрд. доларів США.
Песимістичний варіант
У прогнозований період для Росії середньорічний темп зростання ВВП становитиме 3,8%, для України — 3,7%. Завдяки цілій низці причин середньорічні темпи зростання обсягів зовнішньої торгівлі в РФ будуть на рівні 3,8%, в Україні — 4,1%. Частка взаємоторгівлі знизиться, бо економіка двох країн переорієнтується на Захід.
Відтак експорт із Росії в Україну у вартісному вираженні буде зростати щороку в середньому на 3,3% і в 2007 році обсяг експорту російських товарів становитиме 6,7 млрд. доларів США. Відповідний показник приросту експорту із України в Росію буде 3,9%, а обсяги за цей самий період досягнуть рівня 4,7 млрд. доларів США.