Минулої п’ятниці о 19-й годині за київським часом з космодрому Байконур здійснено запуск українського ракетоносія «Дніпро». Він вивів на навколоземні орбіти шість різних космічних апаратів. Це третій успішний старт «Дніпра», створеного в КБ «Південне» і на «Південмаші» у Дніпропетровську. У такий спосіб у рамках спільного україно-російського комерційного підприємства «Космотранс» реалізують конверсійну програму, мета якої — використання для мирних цілей знятих з бойового чергування міжконтинентальних балістичних ракет СС-18. Отже, після модернізації та доробки «Сатана» стала «Дніпром».
Два супутники, виведені нашим ракетоносієм на задані орбіти, належать Аргентині. Вони передаватимуть інформацію між портативними стаціонарними і рухомими наземними телефонними станціями. Такі завдання виконуватиме і супутник Саудівської Аравії. Ще один космічний апарат виготовлено в Італії. На його борту, зокрема, є прилад, котрий реєструватиме міру забрудненості навколоземного простору так званим космічним сміттям. П’ятий супутник виведено на замовлення Німеччини, яка проводить унікальні технологічні експерименти з управління космічними апаратами через мережу Інтернет. Шостий космічний апарат сконструйовано і виготовлено у Дніпропетровську на замовлення американської компанії «Транс Орбітал». Це своєрідний попередньо-рекламний і суто дослідний запуск, що у разі успіху буде взірцем для наступного випробувально-експериментального.
Пуск «Дніпра» фахівці космодрому Байконур провели під безпосереднім технічним керівництвом і за участю спеціалістів КБ «Південне». Тепер виведені на задані орбіти космічні апарати, повідомляє Центр інформаційних зв’язків КБ «Південне», почали виконувати вже свої завдання.
Генеральний директор компанії «Космотранс» Володимир Андреєв в інтерв’ю кореспонденту «ГУ» в Москві заявив, що «наступні чотири пуски ракет буде здійснено на навколомісячну орбіту, а також для доставки вантажів на Місяць на комерційних засадах спільно з американською компанією «TransOrbіtal».
 
Дніпропетровськ—Москва.