Міністерство фінансів США має намір запровадити санкції стосовно України у зв’язку з рекомендаціями FATF — міжнародної організації, що координує боротьбу з відмиванням грошей, здобутих незаконним шляхом. FATF рекомендувала країнам, які є її членами, запровадити санкції стосовно нашої держави — через брак зусиль Києва в боротьбі з відмиванням грошей. У прес-релізі Міністерства фінансів США зазначається, що нині міністерство розглядає два можливі варіанти.
Згідно з першим варіантом, фінансові установи США будуть зобов’язані ідентифікувати і реєструвати справжніх чи номінальних власників рахунків у разі, коли власник рахунку має адресу в Україні або з рахунку у США на рахунок в Україні (чи у зворотному напрямі) переказується понад 50 тисяч доларів.
Другий варіант передбачає ширші вимоги, які зобов’язуватимуть фінансові установи США ідентифікувати і реєструвати справжніх власників рахунків, що беруть участь в електронних фінансових трансакціях на суму понад 50 тисяч доларів.
Мінфін США зазначає, що Україна «потерпає від поширення корупції», що Закон «Про боротьбу з корупцією» від 1995 року застосовується рідко і переважно проти державних службовців нижчого та середнього рівнів.
Як ідеться у прес-релізі Мінфіну, українська економіка базується на готівкових розрахунках. Серед недоліків української банківської системи називають відсутність вимог щодо обліку банківських операцій і обмежений доступ влади до інформації про рахунки клієнтів банків. «Мало того, — наголошено у прес-релізі, — хоча банки і зобов’язані повідомляти про значні і сумнівні операції, проти них не можуть бути застосовані санкції, коли вони від цього ухиляються, що робить виконання цих вимог цілковито добровільним».