Час від часу засоби масової інформації повідомляють: у центрі України працівники міліції, СБУ виловлюють людей, що незаконно перетнули державний кордон. Помінявся не один керівник Держкомкордону, однак ситуація не поліпшується. Ось і нещодавно в селищі Теофіполь Хмельницької області працівники взводу супроводу облдержавтоінспекції старший лейтенант Микола Усачик та прапорщик Олександр Легенчук затримали дві рівненські вантажівки «Фольксваген».
Наче оселедці в бочці, в автомобілях були «упаковані» мешканцями Білої Церкви Олегом К. та Мукачевого Ренатом Р. 64 брудні, напівголодні нелегали з Індії та Іраку. За попередніми поясненнями водіїв, чужоземців хлопці везли з Києва (в Україну їх завезли з Росії) до прикордонного Стрия. А вже звідти бідолах мали переправити в якусь із країн Західної Європи. Нелегалів найбільше тягне в Німеччину, Францію, Англію та Італію.
Загалом за неповний рік працівники ДАІ Хмельницької області затримали понад 200 осіб, що незаконно перетнули держкордон. Ці громіздкі кордонні «дірки» зумовили низку проблем для міліції області, оскільки не врегульовані питання фінансування на утримання та видворення нелегалів у країни, з яких вони прибули. До того ж «чужинці» додають чимало турбот відповідним службам. Це інфекційні захворювання, проблеми правопорядку і навіть спілкування. Скажімо, тільки нинішнього року на території області були нелегали з Індії, Іраку, Шрі-Ланки, Індонезії, Бангладеш, Нігерії, Гани, а перекладачів відповідних мов не те що у міліції, а й у краї не знайшлося. Водночас і досі не вироблена, на думку начальника УМВС області генерал-майора Ігора Платонова, державна міграційна політика, немає єдиного державного банку даних на нелегалів та мігрантів.
Саме всі ці нагальні проблеми мали б розглядатися на найвищому рівні в комплексі.