Цього тижня в Посольстві Польщі в Україні відбулася презентація унікальної книги. «Історія Польщі» — це перше таке видання в Україні, написане нашими вченими. І, як повідомив директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету ім. Івана Франка Ярослав Грицак, — це взагалі перша після 1990 року українська монографія, присвячена історії іншої держави.

Книга вийшла друком стараннями вище згадуваного університету за кошти Американської ради наукових товариств. Її автори Леонід Зашкільняк і Микола Крикун спершу задумували книгу як посібник для студентів, науковців і людей, що цікавляться польською історією. Проте з часом задум змінився. І цього року світ побачила об’ємна праця (752 сторінки), розрахована на широке коло читачів. «На жаль, серед українського загалу досі є чимало стереотипів і упереджень у ставленні до Польщі, — вважає один з авторів Леонід Зашкільняк. — Ми ж хотіли показати поляків такими, як вони є: європейський народ, що розвивався на перетині різних європейських культур». І хоча в книгу ввійшла й історія становлення польської державності, за твердженням авторів, це все-таки радше історія поляків, а не держави.

До речі, автори досліджували і першоджерела, які в подібних працях не використовували навіть у Польщі. Звісно, в книзі йдеться і про взаємини поляків із сусідніми народами, в тому числі і з українцями. До моментів, які в обох державах трактують по-різному, автори вирішили підійти максимально коректно. Але, як зауважив Ярослав Грицак, він знає, що вже готується рецензія, в якій книгу оцінюють як таку, що «не сприяє вихованню патріотичних почуттів». Проте автори, схоже, готові почути не тільки осанну, а й критику. І сповнені намірів продовжити свою працю. Нині університет розглядає можливість наступного видання книги в розширеному і доповненому варіанті. Окрім того, готуються до друку й історичні видання, присвячені іншим державам, зокрема й Росії.

Ну а щодо «Історії Польщі», то Надзвичайний і Повноважний Посол РП Марек Зюлковський пошкодував, що до книги не ввійшла чи не найголовніша дата сучасної історії Польщі — 13 грудня цього року, коли було завершено переговори щодо адаптаційного процесу з Євросоюзом. Проте історики заспокоїли пана посла тим, що крапку вони взагалі ставити не збираються. Історія триває, а отже, робота для них завжди знайдеться.