Оптимальним для України сценарієм у відносинах з Євразійським економічним співтовариством є «статус спостерігача плюс», вважають експерти Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Цей статус передбачає активну участь у реалізації окремих спеціальних проектів ЄвразЕС, які можуть бути ініційовані в цьому об’єданні в майбутньому, насамперед у галузі транспорту, паливно-енергетичному комплексі, літако-, судно- та машинобудуванні, ВПК, дослідженнях космосу, в науковій і гуманітарній сферах.

Аналітики центру вважають, що набуття Україною повноправного членства в ЄвразЕС навряд чи є реальною перспективою, принаймні на найближчі 5—7 років. Щодо віддаленішого майбутнього, то це залежатиме від внутрішніх реформ в Україні і, відповідно, її відносин з Європейським союзом. Серед негативних наслідків можливого вступу України до ЄвразЕС центр називає значне зростання ступенів підпорядкування політики України засадам, що розробляються у Росії, гальмування процесу вступу України в СОТ через витрачання часу на пошуки нового формату досягнення домовленостей уже в рамках єдиного курсу

ЄвразЕС та інше. Експерти центру називають також і низку позитивних наслідків такого можливого кроку, переважно економічного характеру. Однак лише 9,7 відсотка опитаних центром Разумкова експертів вважають, що повноправне членство в ЄвразЕС є оптимальним для України варіантом.