Референдум про вступ Естонії до Європейського союзу відбудеться 14 вересня наступного року. Цю дату призначив минулої середи естонський парламент. Громадянам країни належить відповісти на досить легке запитання: «Чи підтримуєте ви приєднання Естонії до Європейського союзу та прийняття закону про поправки до Конституції Естонської Республіки?».

Усі чекають позитивних результатів голосування. Тим паче що днями, після успішного завершення переговорів з Євросоюзом, сказати «так» під час референдуму закликали свій народ у спільній заяві естонські лідери.
Естонія стала однією із десяти держав, які приєднаються до Євросоюзу в 2004 році. Щоб досягти заповітної мети, країні доведеться посилити контроль за міграцією. Втім, того самого вимагає ЄС і від інших своїх кандидатів. Водночас некорінні мешканці Естонії побоюються, що зі вступом країни до Євросоюзу отримати естонське громадянство буде складніше. Минулого вівторка естонський парламент відхилив поправки до закону, що передбачали скорочення терміну натуралізації некорінного населення, запропоновані правлячою Центристською партією.
За офіційними даними, сьогодні в Естонії мешкає близько 168 тисяч осіб без громадянства — власників так званого сірого паспорта, які через незнання мови або з якихось інших причин не можуть отримати естонське громадянство.