У  середу уряд Угорщини дав позитивну відповідь на прохання США використати військову базу на території країни для тренування трьох тисяч іракців. Виходить, що наш сусід — член антиіракської коаліції?

За даними інформагентств, американська влада розраховує застосувати навчених опозиціонерів у можливій воєнній операції проти Іраку. Іракці виконуватимуть функції перекладачів, провідників та інші допоміжні завдання. Ясна річ, що США покладають великі надії на своїх підопічних і в період встановлення нової влади після повалення режиму Хусейна.

За коментарями у зв’язку з рішенням Будапешта «ГУ» звернувся до Тимчасового Повіреного у справах Угорщини в Україні Шандора АЛМАШІ:

— Іракців навчатимуть на базі військово-повітряних сил, що розташована на південь від Балатону у бік кордону з Хорватією. Цю базу, за рішенням угорського парламенту, було надано для миротворчих операцій НАТО ще за часів операцій у БіГ та Югославії. Мешканці прилеглих до бази сіл давно звикли до того, що на ній перебувають представники іноземних військ. Крім того, база охороняється американцями спільно з угорцями. За моїми даними, три тисячі осіб арабського походження привезуть літаком із Західної Європи і їхнє навчання триватиме не більш як два місяці. Потім прибуде друга партія. Ще три тисячі. Всі вони, як мені відомо, так чи так є членами відділів американської поліції або армії. В парламенті Угорщини з цього питання працює узгоджувальна група, проте затвердження законодавцями рішення уряду не потрібне.