Коли у Нью-Йорку столичний голова Олександр Омельченко вдарив по руках з американськими інвесторами, я слухав розповідь віце-президента холдингової компанії «Київміськбуд» Станіслава Мартинюка під склепіннями розворушеної будівельниками споруди столичного універмагу «Україна».

Дивно. Я бачив розмах колосальної (відтепер у п`ять черг!) реконструкції за гроші американського холдинга «NCH», тоді як у США цієї миті народжувалися чергові проекти гіпермаркетів. 

Разом з трьома поверхами, власне, торговельного центру з найсучаснішим обладнанням (електротехнічні пристрої —французькі, ліфти — американські, двері — італійські тощо) це — 30 тисяч квадратних метрів торговельної площі. І уявіть лише: на четвертому поверсі, за кращими стандартами євромаркетингу покупця розважатимуть чотири кінотеатри (ну як ми без телесеріалів!), бари та ресторани (аякже!) та ігротека.  

У класичному розумінні універмагу не лишилося, а збоку вже стримить дев’ятирівневий паркінг на 400 місць. (Ще знайшлося б місце для велосипедів!).

— Усі зміни, — каже Станіслав Мартинюк, —продиктували замовник з інвестором. Терміни здачі в експлуатацію гіпермаркету дуже стислі, але ми встигнемо...

Я йому вірю. Адже кожен киянин може перерахувати десятки нових споруд, які вже стали окрасою столиці. А хто з нас ще не встиг скористатися результатами співпраці «Київміськбуду» з австрійським концерном «BІLLA» або концерном «ДОКА»? Хто не чув про механізми довгострокового кредитування житлового будівництва, які розробив «Київміськбуд». Але й поза цим є незворушна вимогливість і високий стандарт інвестора, який найняв англійську консалтингову компанію, щоб контролювала якість виконання і вчасність інженерно-технічних робіт. Тож, якщо ваші діти приведуть на світ онука, будьте готові до того, що вам запропонують тут купити суперколяску.

Станіслав Мартинюк нагадує, що компанія зводить перший в Україні гіпермаркет, який буде нашпиговано новітніми протипожежними системами. Автоматика миттю спрацьовує на появу диму, самостійно блокує доступ до найвразливіших до пожежі місць, водночас вмикаючи вогнегасники...

На об’єкті вже встигли прокласти 35 кілометрів трубо- і повітропроводів.

...А я помітив раптом, що, дякуючи архітектурно-проектувальному рішенню «Київпроекту», фасад нагадує старі, до болю знайомі, риси універмагу «Україна». І знову згадав про свою дочку. І вже не помічав будівельників.