Одного разу Прилуцьке телебачення на Чернігівщині видало в ефір інформацію, що працівник ДАІ взяв хабара 5 гривень. Ох і обурювалися місцеві даішники...

А мені нещодавно випало стати учасником столичної прес-конференції за підсумками роботи автоінспекції. Основна тема — працівник-хабарник. Як кажуть, борімося й поборемо. Так-от, проведено цілу операцію «Порядність», що виявляла безсовісних водіїв, які набираються нахабства «всучити» купюру працівникам ДАІ. Порушників і до райвідділків відправляли. Отож керівники відомства абсолютно точно визначилися з вічним питанням: що було першим, яйце чи курка, тобто «першим» усе-таки був підступний водій. А я згадую, як один мій добрий знайомий, який, до речі, працює в міліції, розповідав, що деякі постові не упускають свого навіть при зустрічі з колегами, мовляв, і навіщо мені твоє авто, кому воно ото треба заміряти протектори?.. Я частенько їжджу машиною (не за кермом) та й батько мій все життя на колесах. Та жодного разу не бачила, щоб вартові дорожнього порядку відмовилися «вирішити справу полюбовно». Самі ж дорожньо-патрульні начальники й не стверджують, що все ідеально. Є, кажуть, паршиві вівці. Вони (начальники) провели секретну перевірку на дорогах країни — і з понад 21 тисячі провокованих на хабар працівників ДАІ десь 200 — взяли! Справді, небагато. З усієї України дві сотні виявилися скупуватими. Або просто неуважними. Щось десь недочули. Бо, чесно кажучи, не віриться, що про ту перевірку ніхто не знав. Адже у нас завжди відомо, що «завтра буде дуже несподівана тривога». Отож, панове даішники, будьте (іноді) уважні на дорогах!

І ще одне. Ніяк не могла втямити, до чого ж прагнуть організатори прес-конференції загалом. То «учасник дорожнього руху не повинен відчувати себе ображеним чи приниженим», а то — «працівники ДАІ прививають їм страх». А як же ж мусить бути — так чи так?

А от фуршет, на який нас запросили після, був однозначно хороший. Як на храмове свято в селі. Сподіватимуся, що то був не хабар і не перевірка нашого брата-журналіста на жадібність.