Спортивна гімнастика. Перший міжнародний турнір «Золота Лілія» відбувся в суботу в Донецьку. Назва змагань символічна і не випадкова, адже одним з ініціаторів їх проведення стала донеччанка, олімпійська чемпіонка Лілія Подкопаєва. За підтримки переповнених трибун палацу спорту «Дружба» виступили 16 спортсменів із восьми країн світу. Крім українців, росіян та білорусів, які у світі спортивної гімнастики вважаються фаворитами, до шахтарської столиці прибули атлети з Болгарії, Бельгії, Нідерландів, Румунії та США. Ставку було зроблено на молодих, але вже відомих на міжнародних теренах спортсменів.
Шість років тому, на Олімпійських іграх в Атланті, Лілія Подкопаєва, дівчина із пролетарської околиці, не могла стримати щасливих сліз. І нині, на турнірі, названому на її честь, гімнастка (тепер уже — не дівча, а вишукана та чарівна леді) боролася із хвилюванням:
— Я щаслива, що цей турнір відбувся, що він пройшов у Донецьку — моєму рідному місті, якому я присвятила ці змагання. Ця земля, її люди виховали мене, і всіма своїми перемогами я зобов’язана їм. Вони дали мені свою силу і любов, без яких мої успіхи були б неможливі.
Переконливо виступили на турнірі українські спортсмени: із шести призових місць вони посіли чотири. Переможцем серед жінок стала Ірина Яроцька (Україна), друге та третє місця вибороли відповідно Олена Козич (Україна) та Надія Іванова (Росія). У чоловіків на першу сходинку п’єдесталу пошани піднявся українець Роман Зозуля, його товариш по команді Максим Буряк став третім, а на другому місці — росіянин Олексій Бондаренко. Переможці отримали грошові призи від «Донгорбанку», медалі (із чистого золота, срібла та бронзи), а кожний учасник залишив Донецьк із пам’ятним золотим значком.
Сама Лілія Подкопаєва цього вечора теж вийшла на помост. Щоправда, це було не її коронне подвійне сальто вперед із поворотом на 180 градусів (цей елемент не вдалося повторити жодній гімнастці!), а номер у партнерстві із Жерліном Ндуді, талановитим вихованцем школи хореографічної майстерності Вадима Писарєва. Показовим виступом вразив донецьку публіку і гість турніру, чотириразовий олімпійський чемпіон росіянин Олексій Немов. На прес-конференції гімнаст зізнався, що коли отримав від Лілії запрошення, то думав «рівно три секунди» — і погодився.
Захоплення ідеєю проведення такого турніру висловила і легендарна гімнастка, багаторазова олімпійська чемпіонка Лариса Латиніна, яка також не могла не прибути до Донецька. «Я з нетерпінням чекала на зустріч із сучасною гімнастикою і... з глядачем, — зізналася спортсменка. — На жаль, у Росії глядачів на змаганнях гімнастів тепер дуже мало».
Організатори змагань сподіваються на відродження в Україні кращих традицій спортивної гімнастики. Адже те, що олімпійська чемпіонка Лілія Подкопаєва живе і працює в Сполучених Штатах, проводячи майстер-класи та навчаючи американських дівчат секретів гімнастики, — свідчення досить промовисте. Хочеться вірити, що завдяки «Золотій Лілії» і на українській землі розквітатимуть таланти.
Донецьк.