Учасники «круглого столу» «Інвестиційний рейтинг регіонів України — інструмент для державної політики» перед дискусією могли поцікавитися свіжими оцінками Всесвітнього економічного форуму. З них виходило, що на найближчі п`ять—вісім років конкурентоспроможність нашої економіки поступається 76 країнам.
Але організатори зустрічі (Комітет ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій) порадили не дуже довіряти заморським рейтингам. Бо розрахунки спираються не на реальні результати, а на системні реформи в економіках країн, тож суб’єктивності тут достатньо. В цьому мало б переконати й обговорення нашого власного рейтингу, підготовленого недержавним аналітичним центром «Інститут реформ» спільно з народними депутатами зазначеного комітету. Але обернулося інакше. З доповіді керівника проекту Маркіяна Дацишина випливало, що боротьбу за інвестиційні ресурси Україна програла і пострадянським, і азіатським країнам. Якщо на кожного монгола припадає 285 доларів інвестицій, то за 102 долари інвестицій для кожного українця ще треба довго боротися.
Утім, на кожного киянина припадає по 625 доларів. А от на мешканця Буковини або Хмельниччини — по 14. Приріст прямих іноземних інвестицій в Києві за дев`ять місяців цього року сягнув 180 мільйонів доларів, а на Черкащині інвестиції вже чотири роки падають. Приріст інвестицій за 20 мільйонів доларів спостерігався, крім столиці, лише в Одеській, Львівській, Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій областях і в Криму.
Не менш цікавий і так званий динамічний рейтинг, що відтворює динаміку змін, які відбувалися за певний час в економіці регіону. Він свідчить про цьогорічне зростання навіть в інвестиційно малопривабливих областях, як-от Херсонська або Миколаївська. Лідерство у цьому рейтингу Одеської області зумовлене передусім зростанням експорту та капітального будівництва.
Серед головних перешкод на шляху зовнішніх інвестицій, як зазначали автори рейтингу і учасники «круглого столу», — недосконалість законодавства і політична нестабільність, зумовлена частими змінами урядів. Негативне інформаційне середовище за кордоном стримує прихід в Україну серйозного інвестора. Уряд змушений приваблювати його високою доходністю боргових зобов’язань (згадайте останнє розміщення євробондів) або гарантіями надприбутків в окремих галузях. Президент інвесткомпанії «Кінто» Сергій Оксанич закликав не дивуватися низьким інвестиційним рейтингам, бо ж зрозуміло, що останнім часом йшла гра на зниження вартості активів українських підприємств. Йому ніхто не заперечив.