Сьогодні медицина районного рівня нагадує хворого дистрофіка. Тростянець, на жаль, не виняток...

У холі місцевої райлікарні — ні свічки, ні каганця, тож від дверей до віконця реєстратури пересувався разом з іншими відвідувачами навпомацки. Всі рухалися на голос реєстраторки, який доносився з глибини приміщення і водночас слугував компасом у густому півмороці: «Через відсутність електроенергії запис хворих тимчасово призупинено»...

Так навпомацки я й дістався до кабінету головного лікаря Анатолія Плахтирі, переварюючи сказане реєстраторшою: «Через цілковите знеструмлення медичного закладу ми паралізовані близько півгодини: не функціонують процедурні і лікувальні кабінети, обладнання радіозв’язку, на замку операційна, не можуть виїхати на виклик карети «швидкої допомоги».

— Знеструмлення комплексу — найпевніше, якесь непорозуміння, — спробував перевести розмову в іншу площину Анатолій Плахтиря.

Проте керівник районних електричних мереж силою намагався перевести ручку електрорубильника лікарняного комплексу на позначку «відключено». І це попри той факт, що останнім часом райлікарня не лише справно оплачує рахунки за спожиту електроенергію, а й удвічі зменшила попередню заборгованість за неї.

— А що, коли б під час цього «непорозуміння» на операційному столі був тяжкохворий пацієнт? — не давала спокою думка.

— Не наврочте, — аж підвівся зі стільця мій візаві.

— На щастя, ургентного хворого не було, а планових операцій більше двох-трьох не проводимо.

— Коштів обмаль чи лікарів не вистачає?

— Тут ланцюгова реакція: через брак коштів постійно втрачаємо спеціалістів.

Нинішнього року замість необхідного мінімуму — 8,3 млн. гривень Тростянецьку райлікарню профінансували заледве на 32 відсотки. В лікарні не набереться жодного повнокомплектного відділення. Медперсонал тікає звідси на заробітки хто куди: у фірми, на ринки, в близьке зарубіжжя.

І справді, не всі медики витримують сьогоднішнє «випробування» медициною. Адже 2,6 мільйона гривень, виділених державою, інакше, як милостинею, не назвеш. Досить сказати, що Мінфін закладає в бюджет на денний харчовий раціон одного хворого 89(!) копійок. Рятують від голоду щоденні пожертвування агрофірми району та домашня консервація медперсоналу.

Тростянецький район

Сумської області.