Колишнім республікам СРСР, таким, як Україна, немає місця в розширеному Євросоюзі, а Росія дуже велика, щоб приєднатися до нього
Таку заяву зробив президент Єврокомісії Романо Проді в інтерв’ю голландській газеті «Фольксрант». «Зараз важливо поставити запитання самим собі, що станеться після цього значного розширення. Марокко, Україна чи Молдова? Я не бачу підстав для їх вступу в ЄС», — сказав Р. Проді. «Треба поговорити про наші критерії. Той факт, що українці або вірмени вважають себе європейцями, для мене нічого не означає. Тому що новозеландці також відчувають себе європейцями», — додав він. Раніше Р. Проді сказав агентству Рейтер, що в довгостроковій перспективі бачить розширений ЄС, оточений «кільцем друзів» — від Росії до Марокко, з якими готовий ділитися всім, окрім членства.
Тим часом посол США в Росії Александр Вершбоу вважає, що перспективи вступу України до НАТО «знаходяться за горизонтом». «Рано говорити про те, хто наступним буде запрошений до НАТО в ході чергового етапу розширення цієї організації», — заявив він на прес-конференції. Як передає РІА «Новости», американський посол підкреслив, що «це питання ставити передчасно, оскільки необхідно належно оформити членство тих країн, яких уже запрошено до НАТО». За його словами, декілька країн «перебувають у черзі до Північноатлантичного альянсу». Серед них А. Вершбоу назвав передусім Албанію і Македонію, що вже пройшли через необхідну процедуру підготовки, а серед інших країн—можливих кандидатів — Хорватію.