На початку цього тижня в Москві відбувся «великий збір» армійських генералів і адміралів, що вшанував своєю увагою президент Володимир Путін. У президії були помічені обидва спікери Федеральних Зборів — Геннадій Селезньов і Сергій Миронов, вищі чиновники з адміністрації президента.
Уперше за всю історію подібних заходів пресу не видалили з залу, а дозволили послухати, що скаже президент і міністр. А міністр оборони Сергій Іванов відзначив, що «сьогодні неможливе розв’язання великомасштабної війни проти Росії». Далі цивільний міністр оборони сенсаційно заявив, що головне завдання армії — готуватися до війни зі світовим тероризмом. «Міжнародний тероризм усе більше стає фактором глобальної політики й тому Збройні Сили мають бути орієнтовані на боротьбу з цим явищем», — наголосив Сергій Іванов.
Схоже, що російське військово-політичне керівництво ніяк не турбує просування НАТО на схід і вступ трьох пострадянських держав — Литви, Латвії й Естонії до Північноатлантичного альянсу. Навіть те, що Вільнюс на суму 15 млн. доларів купив у США ракетні комплекси ППО «Стінгер». Таке враження, що на недавній зустрічі президентів США й РФ у Санкт-Петербурзі підписано такий собі новий секретний «пакт Молотова—Ріббентропа» про поділ Європи. Тепер, імовірно, коли головною військовою загрозою для Росії став міжнародний тероризм, в усіх військових академіях і училищах почнуть вивчати не стратегію і тактику, озброєння і техніку кращих армій світу, а пояси смертників шахідів-терористів, Коран і арабську мову.
Проте в Москві поінформовані джерела вже давно кажуть, що Росія не бажає відставати від США. У надрах міністерства оборони визрів проект створення нової державної силової структури з боротьби проти тероризму. Робоча назва — «Рада оборонної безпеки». До неї ввійдуть усі спецслужби й силові відомства, а одна з можливих кандидатур очолити це відомство — нинішній міністр оборони Сергій Іванов.
Мабуть, з цього й почнеться довгоочікувана реформа російської армії, яка сьогодні нараховує п’ять родів військ, 1,162 мільйона військовослужбовців і 860 тисяч осіб цивільного персоналу. Тільки за січень—жовтень цього року в російській армії загинув 531 військовослужбовець, а більш ніж 20 тисяч одержали травми й каліцтва при виконанні службових обов’язків.
 
Москва.