Мій чоловік — українець, я — казашка. Одружилися рік тому тут, в Україні. А проживаю я в Україні і навчаюсь уже майже три роки. Чи можу отримати громадянство України і за яких умов?
Урзула ВАСИЛИШИНА.
Красноперекопськ.
Відповідно до Закону України «Про громадянство України», однією з необхідних умов набуття громадянства України є безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п’яти років. Ця умова не поширюється на особу, яка перебуває у шлюбі з громадянином України терміном понад два роки та постійно проживає в Україні на законних підставах, і на особу, яка постійно проживає в Україні на законних підставах та перебувала з громадянином України понад два роки у шлюбі, що припинився внаслідок його смерті.
Отже, набути громадянства України ви зможете не раніш ніж через рік.
Згідно зі статтею 22 згадуваного закону, повноваження приймати рішення і видавати накази про прийняття до громадянства України надано Президенту України. Допоміжним органом є комісія при Президенті України з питань громадянства, положення про яку затверджено наказом Президента України від 27 березня 2001 року 
№ 215/2001.
Відповідно до пункту 3 цього положення, до компетенції комісії входить розгляд заяв про прийняття в громадянство України, внесення пропозицій Президенту України щодо задоволення цих заяв.
Заяву про прийняття громадянства України в двох примірниках треба направляти на ім’я Президента  українською мовою. До заяви додаються три фотокартки (розміром 35 х 45 мм) та документи, що підтверджують факти наведені в ній, а також документ, який підтверджує перебування особи у шлюбі з громадянином України терміном понад два роки, і копія документа, що підтверджує перебування чоловіка (дружини) у громадянстві України.