Днями один з чернігівських банків зазнав нападу грабіжників. Атакували фінансову установу місцеві «гангстери» за допомогою... комп’ютера, підключеного до домашнього телефону. У злочинну групу увійшли інженер-програміст районного відділення банку, програміст громадської організації та приватний підприємець. Очолював їх колишній правоохоронець. Свій задум вони спробували реалізувати під час обідньої перерви, коли проходження коштів зазвичай належно не контролюють. Вибрали і день, коли керуючий та головний бухгалтер були у відрядженні. Спочатку хакерам поталанило: через Інтернет вдалося проникнути в комп’ютерну мережу банку і за кілька хвилин відправити значну суму на рахунок донецької фірми.
— Проте жадібність зіграла з ними злий жарт, —розповів керівник прес-групи управління СБУ в Чернігівській області Ярослав Молочко. — Після першої вдалої спроби крадії сформували платіжні документи вже на два мільйони гривень, але таких коштів на рахунку банку просто не було. Цю операцію зафіксувала спеціальна програма контролю за електронними платежами. Подальший рух коштів було заблоковано і повернуто їх власнику. Оперативникам спецслужби вдалося швидко встановити місцезнаходження зловмисників і затримати їх.
Як з’ясувалося пізніше, кошти вони переводили на рахунок фіктивної фірми, створеної саме для таких оборудок. Тільки за жовтень через неї незаконним чином пройшло 164 мільйони гривень, які опинилися на рахунках юридичних осіб. Проти хакерів порушено кримінальну справу.
 
Чернігів.