Швейцарці на референдумі висловилися проти посилення правил надання політичного притулку в країні. Більшість кантонів країни проголосувала за запровадження нових правил. Проте коли було підраховано голоси по всій країні, з’ясувалося, що 50,1 відсотка швейцарців відкинули це нововведення. Підтримали нові заходи мешканці Цюріха.

Ініціатором проведення референдуму стала права Народна партія, представники якої висловлюють побоювання у зв’язку з надмірним припливом іммігрантів на швейцарський ринок праці. Торік майже 21 тисяча біженців прибула до країни. До речі, серед охочих спробувати щастя у Швейцарії чимало вихідців з України, зокрема українських циган.
Народна партія хоче покласти край спробам мігрантів оселитися в країні, відомій своїми широкими соціальними пільгами. Згідно із запропонованими реформами, швейцарська влада могла б відмовити в розгляді заявки на отримання притулку, якби чиновники дійшли висновку, що мігрант подав або міг подати таку заявку в сусідній зі Швейцарією країні, яка вважається «безпечною».