Німеччина не змінила своєї позиції щодо неучасті сил Бундесверу в можливій майбутній інтервенції Сполучених Штатів проти Іраку. Зокрема, шість німецьких танків типу «Фукс», які базуються в Кувейті з часів початку війни в Афганістані, не використовуватимуть у бойових операціях проти режиму Саддама Хусейна. Канцлер Герхард Шрьодер, беручи участь у саміті НАТО в Празі, не залишив партнерам щодо цього жодних сумнівів. Незважаючи на те, що США просять союзників про допомогу щодо використання німецької військової техніки.

Після завершення консультацій НАТО в Празі канцлер підкреслив, що «Фукси» застосовуватимуться лише для захисту від терористських нападів. У рамках операції «Ендюрінг фрідом» вони мають здійснювати розвідувальні акції з розшуку терористів і запобігати їхнім нападам. Іракський конфлікт не є частиною цієї операції. Продовжений 16 листопада Бундестагом ще на один рік мандат має стосунок лише до операції «Ендюрінг фрідом». Канцлер не відповів на запитання щодо збільшення кількості танків, які базуються в Кувейті.
Шрьодер підтвердив, що американський уряд у листі в Берлін, як і до інших союзників, просив допомоги. Якого характеру має бути ця допомога, канцлер не вважав за потрібне пояснити. Оскільки США ніколи не вели переговори з Німеччиною про конкретну військову участь в операціях проти Іраку, то мова може йти лише про надання їм прав на перельоти над країною та використання військово-повітряних баз на території Німеччини
Канцлер також заявив, що Німеччина не обмежуватиме «свободу пересування американських друзів». А від членів американської делегації стало відомо, що Берлін пообіцяв брати активну участь у відбудові Іраку, якщо в цьому буде потреба.
Водночас міністр оборони федеративної республіки Петер Штрук у недільному інтерв’ю каналу Центрального німецького телебачення теж висловив позицію уряду щодо можливих воєнних дій США проти Іраку: «Ми не братимемо участі в можливих заходах проти Іраку». Керівник оборонного відомства заявив також, що Німеччина не збільшуватиме ані кількості танків, ані кількості вояків, які нині базуються на іраксько-кувейтському кордоні. Шість танків типу «Фукс», що їх обслуговує 52 вояки, виконують розвідувальні завдання в рамках боротьби з тероризмом, заявив міністр оборони.
Проте в понеділок у німецькій пресі з’явилося повідомлення про те, що держсекретар міністерства оборони Ганс Георг Вагнер в одному з інтерв’ю сказав: «Звичайно, якщо Сполучені Штати розпочнуть воєнні операції в Іраку, то танки «Фукс» буде в них задіяно». У фракції «зелених» в Бундестазі, які виступають проти будь-якого насилля над людиною і проти війни, завдяки чому ця партія й пройшла в парламент, розпочалися дискусії.
Лідер «зелених», міністр закордонних справ Йошка Фішер у понеділок і вівторок відвідує Узбекистан, а також Афганістан, де дислокуються миротворчі підрозділи Бундесверу. Спостерігачі зауважують, що цей візит відбувається і у зв’язку з майбутньою конференцією з проблем Афганістану, яка відбудеться 2 грудня в Петерсберзі поблизу Бонна.