У Москві відбулися дводенні україно-російські консультації з консульських питань на рівні директорів департаментів консульської служби міністерств закордонних справ двох країн.

На порядку денному — реалізація положень україно-російської консульської конвенції, а саме — захист прав та інтересів громадян  двох держав і юридичних осіб. Завідувач консульського відділу посольства РФ в Україні Василь Кирюшин вважає, що виконання конвенції ускладнене не на рівні центральних міністерств і відомств, а на місцях, насамперед — на рівні прикордонних, митних служб. І російських, і українських.

Часто-густо українські митники демонструють свою гостинність дещо своєрідно: приміром, незаконно забирають в іноземців їх кревно зароблені кошти. Серед найпоширеніших порушень принципів конвенції в Україні Кирюшин назвав і незаконне вилучення в іноземців паспортів — тут наша міліція не церемониться. Але найбільше російську консульську службу непокоїть те, що наші правоохоронці не надто поспішають інформувати диппредставництво про затримання громадян Росії (згідно зі згаданою конвенцією, на це відведено три дні). Свіжий приклад — випадок з російським бізнесменом Григоришиним, про арешт якого сам Кирюшин дізнався від... журналістів. «Без офіційного повідомлення про затримання ми тиждень не могли вжити жодних заходів, не могли навіть подати запит на зустріч з нашим громадянином...», — каже дипломат.

Як повідомив Кирюшин, під час нинішніх консультацій обговорювали також можливе скорочення переліку документів, необхідних громадянам для перетинання україно-російського кордону. «Нині це 17—18 документів, що значно ускладнює роботу митної та прикордонної служб, — каже завідувач консульського відділу. — Сьогодні тенденції такі: тривають переговори про можливе скорочення цього переліку до п’яти найменувань (закордонний паспорт, диппаспорт, службовий паспорт, паспорт моряка, а також свідоцтво на повернення, що його видають у зв’язку із втратою документів)». Нині потрапити з України до Росії і назад можна по військовому квитку, посвідченню мічмана та іншим, менш значним, «паперам».

Як повідомив напередодні консультацій начальник прес-служби МЗС України Сергій Бороденков, у Москві наші дипломати мали обговорити і питання пенсійного забезпечення громадян України, які працювали на Далекій Півночі і в прирівнених до неї районах. А крім того, «продовжити діалог про проведення переговорів з метою укладання двосторонньої міжурядової угоди про реадмісію». На жаль, на момент, коли верстався номер, дізнатися подробиці цих зустрічей ані в українському посольстві в Москві, ані в МЗС України не вдалося.