До того ж газовий велет обійде Україну, Білорусь та Польщу, повідомили деякі німецькі видання з посиланням на російську економічну газету «Ведомости». Директорат концерну ухвалив рішення про спорудження «Північноєвропейської газової лінії». Передбачено, що її експлуатація розпочнеться 2007 року.
Шлях нової газової труби проляже від півострова Ямал через Російську Федерацію та її анклав Калінінград, а також Фінляндію, Швецію, Данію та країни Європи. Цією магістраллю російський газ надходитиме також до Великої Британії.
На думку спостерігачів, у такий спосіб «Газпром» хоче уникнути проблем у транспортуванні газу територією України, Білорусі та Польщі. Для Варшави, пишуть газети, це рішення стало «неприємним сюрпризом», адже країна втрачає 50 млрд. кубічних метрів ямальського газу. За даними «Газпрому», обсяг інвестицій у цей проект становитиме 10 млрд. доларів (9,93 млрд. євро). Західні партнери «Газпрому» — «Рургаз», «Вінтершаль» і «ТотальФінаЕльф» — дали згоду на спорудження нової магістралі з транспортування газу. Голова директорату німецького концерну «Рургаз» Буркгерд Бергман мав розмову з керівником «Газпрому» Олексієм Міллером стосовно реалізації проекту. Конкретні результати переговорів, які буде продовжено наступного місяця, не повідомляються.