Я одинока пенсіонерка, маю однокімнатну квартиру і будиночок у селі неподалік міста. Звичайно, моєї пенсії бракує на всі необхідні витрати, тому квартиру вимушена здавати. Але є на світі «добрі люди», які нацькували на мене працівників ЖЕКу. А ті вимагають, щоб я уклала договір оренди. Мовляв, маю або сплачувати податки, або зареєструватися підприємцем. От я і хочу знати, який саме розмір того податку і чи варто за таких умов і надалі здавати житло?
 
Крим.
 
Здавання в оренду рухомого і нерухомого майна, що належить громадянам на праві приватної власності, до переліку діяльності, зазначеного у ст. 4 Закону України «Про підприємництво», не входить. Тому громадяни, які мають можливість надавати в користування юридичним чи фізичним особам рухоме і нерухоме майно, що належить їм на правах приватної власності, з метою одержання доходу, самі приймають рішення щодо державної реєстрації такої діяльності. Тобто вимоги до вас зареєструватися як суб’єкт підприємницької діяльності — незаконні.
Стосовно оподаткування. Громадяни, які одержують доходи від регулярної діяльності, зокрема здавання в оренду або в найом рухомого і нерухомого майна, мають сплачувати прибутковий податок (за ставкою 20 відсотків) з орендної плати, який обчислюється податковими органами на підставі декларацій. Декларації подаються до районної податкової інспекції не пізніше 20 числа наступного місяця за звітним.
Щодо реєстрації договору оренди, то така вимога на підставі постанови Кабінету Міністрів України № 659 від 11.05.98 р. — незаконна. До прийняття вказаної постанови здавання квартир, житлових будинків у оренду фізичним та юридичним особам здійснювалося їх власниками або наймачами на підставі оформлення договорів оренди, що підлягали обов’язковій реєстрації у житлово-комунальних підприємствах за місцем проживання орендодавця.