Так уже історично склалося, що я була приречена святкувати всі свої дні народження разом з батьками. Їм просто не було куди подітися. І коли компанія друзів проголошувала черговий тост за мене, батьки сиділи в сусідній кімнаті. Через їхню присутність ми постійно відчували деяку скутість. Але лише з часом зрозуміла, наскільки вчинки батьків були правильні.

— Мами і тата, котрі мають дітей-підлітків, знають, як часом нелегко сказати дитині, що вони залишаться вдома в день її народження, — розповідає психолог Віктор КЛЮЄВ. — І дитина, звичайно, всіма правдами і неправдами намагається випровадити батьків. При цьому запевняє «предків», що вони заважатимуть її товаришам і взагалі — святу життя. Шкода, якщо батьки піддаються на ці вмовляння. Адже ні для кого не секрет, що багато нещасних випадків і згвалтувань відбувається саме на вечірках, де діти залишаються без нагляду дорослих.

Наївно також вважати, що коли ви не поставили на стіл спиртне, то його не буде взагалі. Адже принести з собою одну-дві пляшки може будь-хто із запрошених.

— Значить, ідеальний варіант, якщо батьки все-таки залишаються?

— Це справді необхідно. Адже можна піти в іншу кімнату і не визирати звідти постійно. А в разі необхідності буде можливість вчасно припинити суперечку, що раптом виникне.

Не варто забувати також і про те, що не тільки алкоголь може бути в компанії підлітків. Є ще поширені психотропні ліки, які здатні викликати галюцинації. І зазвичай наслідки їх вживання завжди трагічні.

— Але вечірка може бути не тільки вдома, а й у школі. Або дитина піде на дискотеку. І в такому випадку батьки мимоволі залишаються осторонь...

— Найчастіше так і трапляється. Звичайно, батьки не можуть заборонити дитині з’являтися на дискотеках. І смішно, якщо вони ходитимуть туди з нею. В такому випадку все залежить від особистих стосунків батьків і дітей. Мабуть, треба постаратися стати другом для своєї дитини. Тоді присутність на вечірці не соромитиме ні її, ні її друзів. А якщо батьки відсутні, то вони можуть бути впевнені, що дитина їм довіряє, і в скрутну хвилину, без страху бути знехтуваною, звернеться по допомогу.

— Багато хто з батьків жахаються, коли бачать свою дитину напідпитку...

— Рано чи пізно таке може статися. Так, згоден, що видовище для батьків не з приємних. Але знову-таки, повторюватиметься таке чи ні — залежить цілком від батьків. Не треба сварити дитину одразу після її повернення додому. Краще покласти спати, а коли вона прокинеться, розповісти, до чого могла призвести її поведінка.

І пам’ятайте: відносини між дітьми і батьками будуються на довірі. Адже тільки так можна уникнути брехні, сварок, докорів і взаємного нерозуміння.